Novosti

Koje boje automobila najviše volimo?

Koje boje automobila najviše volimo?
Foto: N.N. | Koje boje automobila najviše volimo?

​Ovaj izvještaj ukazuje da u pogledu boja postoje izrazite razlike među individualnim automobilskim segmentima.

Što je automobil manji, širi je spektar boja, dok je kod većih automobila naglasak na specijalnim efektima.

Na području Evrope za završne premaze najviše se koristi bijela boja. Od 2007. godine procenat bijelih vozila konstantno raste i sada iznosi 30 procenata.

Zajedno sa crnom, sivom i srebrnom, ovi takoreći  "bezbojni" završni premazi prisutni su kod preko 75 procenata novih automobila.

I, dok se upotreba ovog spektra posljednjih godina ne mijenja, došlo je do značajnih promjena u upotrebi hromatskih boja.

Na ovom planu, plava boja ističe se kao najpopularnija na evropskim putevima, bez obzira na tip automobila. Crvena i braon se takođe mogu često vidjeti, dok je braon naročito popularna kod SUV tipa vozila, a crvena kod malih i srednjih automobila.

Kako boje nisu jedini način da se ljudi istaknu, tu su i specijalni efekti. Kod ahromatskih boja kao što su crna, srebrna, a posebno bijela, pažljivo odabrani specijalni efekti mogu učiniti da se ove nijajnse ponašaju potpuno individualno.

U 2017. godini više od polovine automobila u Evropi imalo je luksuzni premaz sa metalik efektom, a njih 16 procenata bilo je sa efektom bisernog odsjaja. Gotovo jedan od tri automobila ima čist i čvrst završni premaz, uglavnom u segmentu malih automobila.

(NN/magazinauto.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije