Novosti

Lamborghini i Ferrari prekidaju poslovanje sa Rusijom

Lamborghini i Ferrari prekidaju poslovanje sa Rusijom
Foto: Screenshot/Autopress.hr | Lamborghini i Ferrari prekidaju poslovanje sa Rusijom

Kako se kriza u Ukrajini nastavlja, dva najveća proizvođača superautomobila preduzimaju korake da podrže pogođene. I Ferrari i Lamborghini odlučili su da u potpunosti obustave sve poslove sa Rusijom, a proizvođač iz Maranela je donirao milion evra za podršku Ukrajincima u nevolji.

Lamborghini se takođe obavezao da će dati donaciju, iako nije objavljena konkretna suma.

Kako se navodi, pomoć koju šalje kompanija iz Sant'Agate ići će direktno Agenciji UN za izbeglice (UNHCR), dugogodišnjem partneru Volkswagen grupe, u čijem je Lamborghini vlasništvu.

Nije izneseno više detalja o obustavljanju poslovanja sa Rusijom, ali je italijanski proizvođač superautomobila izrazio svoje saosjećanje u vezi sa tragedijom koja je zadesila Ukrajinu:

"Duboko smo ožalošćeni zbog događaja u toj zemlji i pratimo situaciju sa velikom zabrinutošću. Lamborgini se nada brzom okončanju neprijateljstava i povratku diplomatiji."

Odluka Lamborghinija je u skladu sa mjerama koje su donijeli mnogi drugi proizvođači automobila, uključujući Volkswagen, Porsche, Chevrolet i Ford.

Ferrari je, sa svoje strane, bio nešto konkretniji u pogledu svojih planova: "Obustavljamo poslovanje i proizvodnju vozila za rusko tržište do daljeg". "Ferrari stoji uz ljude u Ukrajini pogođene ovom humanitarnom krizom", izjavio je izvršni direktor kompanije, Benedeto Vinja.

"Iako se nadamo brzom povratku dijalogu i mirnom rešenju, ne možemo ostati ravnodušni na patnje ljudi. Naše misli i podrška idu njima. Dajemo mali doprinos, zajedno sa institucijama koje donose olakšanje onima koji su pogođeni ovom situacijom."

Taj "mali doprinos" je donacija od milion evra koja će finansirati međunarodne humanitarne projekte koji podržavaju Ukrajinu, kao i lokalne inicijative koje se fokusiraju na prihvat izbjeglica u italijanskom regionu.

Ferrari takođe navodi da će neka sredstva biti iskorišćena za prevoz izbeglica iz Ukrajine koje će biti smještene u oblasti oko Maranela.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije