Novosti

Mask želi da u Španiji proizvodi električne automobile

Mask želi da u Španiji proizvodi električne automobile
Foto: Tesla | Mask želi da u Španiji proizvodi električne automobile

Popularna marka električnih automobila želi da konsoliduje svoju poziciju kao referentnu u pogledu električne mobilnosti na globalnom nivou.

Da bi se to postiglo, potrebno je nastaviti povećanje kapaciteta proizvodnje automobila. A takođe i baterija.

Izgradnja njene prve Gigafabrike u Evropi, koja se nalazi u Njemačkoj, bila je ključni korak u ovoj maršruti. Sada je Španija u centru pažnje kao glavni kandidat za "udomljavanje" objekata ovog tipa u kojima će se proizvoditi električna vozila i baterije.

Na to ukazuju informacije kojima je ekskluzivni pristup imao digitalni medij Levante-EMV.

Kao što je već pomenuta publikacija uspjela da potvrdi, Tesla želi da proizvodi električne automobile u Valensijani, tačnije u Valensiji. Multinacionalna kompanija vodi razgovore sa čelnicima pomenute autonomne zajednice u cilju postizanja sporazuma koji omogućava njegovu primjenu. Projekat koji će, ako se nastavi, značiti važan podsticaj za proces elektrifikacije u kojem se nalazi španska automobilska industrija.

Tesla želi da osnuje svoju drugu gigafabriku u Evropi u metropolitanskoj oblasti Valensije. Podsjetimo, trenutno, pored objekata koji se nalaze u Njemačkoj, Tesla ima i centre za proizvodnju vozila i/ili baterija u Americi i Šangaju. Pored toga, sama kompanija je nedavno potvrdila da će pokrenuti i fabriku u Meksiku, u Montereju.

Pregovori se vode sa najvećom diskrecijom. I samoupravne vlasti Valensijane i sam brend automobila nisu željeli da se suoče sa ovim informacijama koje su upravo objavljene. Međutim, saznaje se da su ove nedjelje rukovodioci kompanije na čelu sa Maskom bili u Valensiji da iz prve ruke provjere da li zemljište zadovoljava njihove potrebe. Nakon posjete, dobijeno je odobrenje.

Tesla planira da uloži više od 4,5 milijardi evra za materijalizaciju svoje prve Gigafabrike u Španiji. Institucije iz Valensije će Teslinu inicijativu obraditi kao strateški teritorijalni projekat. Zbog toga će se pojednostaviti administrativne procedure i nabavka potrebnog zemljišta za novi proizvodni centar, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije