Novosti

Predstavljen novi Volkswagen Touareg

Predstavljen novi Volkswagen Touareg
Foto: Volkswagen | Predstavljen novi Volkswagen Touareg

Nakon silne kampanje tizera, rendera, špijunskih videa i fotografija, novi Volkswagen Touareg je predstavljen u Kini. Odmah da kažemo da to što je predstavljen u Kini ne znači da se neće prodavati u Evropi, naprotiv.

Volkswagen je sa novim Touaregom postavio ljestvicu na viši nivo u segmentu ne-premium SUV-a. Ovim se model bliže primakao svojoj MLB Evo (baziranoj) familiji u kojoj su Audi Q7, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga i Lamborghini Urus.

Novi Touareg je sada gabaritniji i nudi više prostora u kabini, sada je 77mm duži, 44mm širi, ali je 7mm niži nego ranije. Osim za putnike više prostora je rezervisano i za prtljag, pa je prtljažnik sada narastao na 810 l (sa 697 l).

Iako je novi model veći od prethodnika, upotreba savremenije arhitekture učinila je da masa automobila bude manja za 106kg. Volkswagen navodi da je mješavina materijala koji sadrže aluminijum nekih 48%, dok je 52% od kvalitetnog čelika.

Što se izgleda tiče tu nema previše iznenađenja, pa njegova pojava dosta podsjeća na Arteon sa LED farovima koji se uklapaju u masku.

Kada pomenusmo LED farove, moramo reći da se radi o najnovijoj Matrix tehnologiji, a proizvođač navodi da su svijetla jedna od najnaprednijih na tržištu. Na jednom faru je implementirano čak 128 LED sijalica koje se individualno aktiviraju, a VW kaže da su toliko moćne da “mogu da pretvore noć u dan”.

Touareg će biti dostupan u nekoliko različitih vizuelnih linija, poput Atmosphere i Elegance, kao i dobro poznate R-Line, a u ponudi aluminijumskih felni kupci će moći da biraju veličine od 18 do 21 inča.

Očekivano, najviše promjena desilo se u kabini. Bolje opremljene verzije kombinuju 12-inčnu digitalnu instrument tablu i masivni 15-inčni ekran (poput ekrana na prosječnom laptop računaru) info-zabavnog sistema koji je osjetljiv na dodir. Zbog ovog ekrana Volkswagen je pomjerio ventilacione otvore na centralnoj konzoli na vrlo nisku poziciju, no ogroman ekran je preuzeo praktično sve funkcije i otvorio prostor dizajnerima za minimalistički pristup.

Za one koji vole velike SUV automobile koji su opremljeni posljednjom tehnologijom, Touareg pruža zaista puno. Novi model ima sve, od upravljanja svim točkovima do “noćnog vida”. Može se dobiti i vazdušno oslanjanje uz elektronsku kontrolu, funkcije masaže i ventilacije sjedišta, 4-zonski klima uređaj, Dynaudio zvučni sistem sa 14 zvučnika snage 730W, ogroman panoramski krov…

Što se tiče pogonskih agregata, tu su trenutno dva 3.0 litarska V6 dizela, slabiji sa 231 ks (170 kW) i jači sa 286 ks (210 kW), kao i V6 benzinac sa 340 ks (250 kW) koji će doći malo kasnije. Na vrhu će se naći 4.0 litarski V8 dizelaš snage 421 ks (310 kW), dok će Kina dobiti plug-in hibrid snage 367 ks (270 kW) koji će se kasnije naći i na evropskom tržištu.

Jednom kada stigne na tržište, očekuje se da će novi Touareg koštati od 57.000€ (nije potvrđeno).

(cgauto.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije