Novosti

Renault namjerava smanjiti broj zaposlenih

Renault namjerava smanjiti broj zaposlenih
Foto: Diego Bircher/Pixabay | Renault namjerava smanjiti broj zaposlenih

Renault je podlegao globalnom problemu nedostatka poluprovodnika. Novi automobili ne mogu imati opremu koju je predložio proizvođač. Proizvođač će takođe otpustiti radnike i smanjiti proizvodnju automobila.

Zbog problema s proizvodnjom automobila, francuski proizvođač namjerava smanjiti broj zaposlenih u fabrici u Sloveniji. Renaultova slovenska filijala Revoz zapošljava oko 2.400 ljudi, a sada želi otpustiti 350. To će pak rezultirati smanjenjem radne snage za 14,5 odsto. Naravno, to je povezano s krizom na tržištu poluprovodnika.

Sada je dnevna proizvodnja firme u Sloveniji 650, a od novembra će se smanjiti na 490 automobila. Osim toga, proizvođač očekuje da će do kraja godine moći proizvesti 105 hiljada vozila. Prošle godine tvornica je proizvela 140 hiljada automobila. Tamo su sklapani Renault Clio, Twingo i Smart Forfour.

Poluprovodnici nisu jedini problem. Francuzi neće instalirati sistem automatskog kočenja na svoje modele u nekim nivoima opreme modela Clio, Captur i Zoe. Razlog su nestašice kod dobavljača – Boscha. Sistem kočenja u nuždi opstao je na višim paketima opreme Captura (Initiale Paris i RS Line).

Nažalost, u neke verzije modela Clio i Captur takođe neće biti moguće instalirati paket Easy Drive uključujući adaptivni tempomat, nadzor mrtvog ugla i grijani upravljač.

Prije toga Renault nije ugradio električna ogledala na neke verzije Arkana, Clia i Capture. Iako će se u ove opcije naknadno instalirati u ovlaštenim servisima.

Francuzi traže uštedu

Zbog problema sa korona virusom i rada na daljinu mnogih zaposlenika glavne filijale, direkcija je odlučila promijeniti sjedište. Od septembra menadžeri i pomoćno osoblje rade dva ili tri dana sedmično od kuće, pa više nema potrebe za velikom zaradom koju imaju.

Zato se planira preseljenje u novo sjedište koje se nalazi u predgrađu Pariza i koje bi trebalo biti spremno 2025. godine. Ovo je dio strategije za uštedu dva milijarde evra.

(Automobili.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije