Novosti

Ruska legenda neće u penziju: Ovo je Lada Niva Bronto

Ruska legenda neće u penziju: Ovo je Lada Niva Bronto
Foto: Lada | Ruska legenda neće u penziju: Ovoje Lada Niva Bronto

Prelazak na ratnu ekonomiju očigledno još nije zahvatio najvećeg ruskog proizvođača automobila Avtovaz. Upravo su predstavili novu verziju jednog od najizdržljivijih terenskih automobila u istoriji.

Doduše, mora se priznati kako je modernizacija kasnila jer bila je najavljena još za prošlu jesen, ali sada je došla u prodaju.

Prije svega, zanimljivo je ime. Dok Ford trenutno osvaja svijet svojim modelom Bronco, Lada je odlučila promijeniti samo jedno slovo i Nivu je nazvala Bronto.

Modernizovana Niva Bronto sada je opremljena 1.7-litrenim benzinskim motorom koji razvija 61 kW (83 KS) i 129 Nm okretnog momenta te zadovoljava ekološki standard Euro 5. Naravno, Niva i dalje ima stalni pogon na sva četiri točka s mogućnošću zaključavanja srednjeg diferencijala i spajanja reduktora.

Inačicu Bronto karakterišu povećani razmak od tla, ukrućene prednje opruge, modifikovana zadnja osovina i posebni amortizeri te diferencijali na prednjoj i zadnjoj osovini.

Dodatno, Niva Bronto ima poboljšanu geometriju karoserije s 24 cm udaljenosti od tla i povećanim hodom prednjeg i stražnjeg ovjesa.

Prestižniji nivo opreme uključuje metalne odbojnike, proširenja toškova i 15-inčne aluminijske felne s posebnim gumama, dok najbogatija verzija ima i plastične ukrase pragova i branika, plastične obloge točkova i svjetla za maglu.

Cijena automobila kreće od 1.303.900 rubalja, što je preračunato 13.100 evra, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije