Novosti

Toyota Mirai na vodonik - iz kravljeg izmeta?

Toyota Mirai na vodonik - iz kravljeg izmeta?
Foto: Pixabay | Toyota Mirai na vodonik - iz kravljeg izmeta?

Samo jedna krava proizvede dovoljno goriva za pogon jedne Toyote Mirai tokom godine dana. Toyota ima plan kako ga zaista i iskoristiti.

Toyota Mirai nove generacije trebalo bi da se na tržištu pojavi krajem sljedeće godine. Ali, kada je riječ o pogonu, Mirai se i dalje oslanja na potencijalno revolucionarnu, ali isto tako od mnogih i osporavanu, tehnologiju vodonikovih gorivih ćelija.

Problem kod ove tehnologije je skupa proizvodnja vodonika, te isto tako njegovo skupo i komplikovano skladištenje pod pritiskom, kako bi se mogao transportovati do punionica i potom pretočiti u vozila. Vodonik se, međutim, može dobiti i pomalo nekonvencionalnim načinom - iz kravljeg izmeta. Potvrdio je to prvi čovjek tehnološkog razvoja Toyote Šigeki Teraši.

On je izjavio kako u ovoj japanskoj kompaniji imaju viziju u budućnosti proizvoditi automobile na nekoliko različitih pogona. Hibridi, plug-in hibridi, baterijska vozila i ona pogonjena vodonikovim ćelijama, sva ona biće dijelom Toyotinog asortimana i ne bi trebalo da se međusobno kanibalizirati, smatra Teraši. Fokus na više oblika pogona omogućiće kompaniji i dostizanje globalnih standarda emisije stakleničkih gasova, za šta im samo hibridna vozila trenutno nisu dovoljna. Iz kompanije priznaju i kako u ovom trenutku kaskaju za konkurencijom u pogledu elektrifikacije, jer još u ponudi nemaju 100% električno vozilo pogonjeno baterijama - to bi trebalo da se promijeni sljedeće godine.

Vodonik iz otpada

Kad je riječ o kravljem izmetu, njega je Teraši spomenuo kao mogući izvor vodonika. Naveo je da bi izmet koji proizvede samo jedna krava (a poznato je da su one veliki "izvor" stakleničkih i drugih gasova), mogao biti dovoljan za pogon jedne Toyote Mirai kroz godinu dana.

Kako sve ne bi ostalo samo na riječima, Toyota već u Kaliforniji gradi prvu punionicu vodonika koja će ovaj gas dobijati preradom izmeta. To je projekat pokrenut još 2017, a koji je s izgradnjom počeo prošle godine. U saradnji sa Shellom, Toyota gradi prvu elektranu koja će proizvoditi vodonik direktno iz 100% obnovljivih izvora - otpada s farmi. Plan je da ista s radom krene 2020. godine i da proizvodi do 1,2 tone vodonika na dan, kao i oko 2,35 MW električne energije.

(Autonet.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije