Novosti

Trolejbuski damper na testovima u Švedskoj

Trolejbuski damper na testovima u Švedskoj
Foto: cat.com | Trolejbuski damper na testovima u Švedskoj

Više puta smo u nedavnoj prošlosti izvještavali o tome kako se u Njemačkoj već neko vrijeme sprovode testovi teškaša koji crpu energiju iz elektromreže postavljene duž sekcija auto-puteva putem pantografa (trola), ali sada se ova ideja širi i van granica svakodnevnog javnog saobraćaja.

Na primjer, jedna od kompanija angažovana u sektoru iskopa mineralnih sirovina u Švedskoj je nedavno krenula s testiranjem Caterpillarovog dampera s trolama, koji se može kretati zahvaljujući starom, dobrom dizelu ili pak utroškom struje iz kontaktne mreže.

Nadležni u toj firmi gubili vrijeme na sitnice i opremili su jedan od najtežih kipera na svijetu neobičnim pogonom. 

Ovaj kolos je sposoban da u svom sanduku ponese tovar težine 313 tona, a njegova bruto masa dostiže skoro 571 tonu. 

Srce sve ove "gvožđurije" je dizel motor koji razvije monstruoznih 3.400 konjskih snaga, a koji u ovom slučaju dejstvuje kao generator (agregat za proizvodnju električne energije). 

Elektromotori u glavčinama zadnjih točkova dobijaju energiju proizvedenu zahvaljujući radu motora s unutrašnjim sagorjevanjem.

Pa, u ovoj gigantskoj eksperimentalnoj mašini, točkovi se takođe mogu pokretati direktno zahvaljujući struji koja stiže iz kontaktne mreže. 

Da bi se to uradilo, na mašini je ugrađen poseban kolektor električne energije – i to ne manje kiklopske veličine od samog kipera. 

Kontaktna mreža (na odgovarajućoj visini) je položena na dionici dužine sedam stotina metara – na spustu / usponu do mjesta utovara. 

Kao rezultat toga, ovaj uređaj koristi sopstveni dizel motor samo za manevrisanje van lokacije i većinu vremena provodi "pod naponom".

Prvi rezultati su već objavljeni. Dakle, navodi se da u radu tegljećeg giganta, instalirani trolejbuski sistem omogućava uštedu do čak četrdeset litara dizel goriva po prevaljenom kilometru. 

A troškovi funkcionisanja mašine su generalno smanjeni za enormnih 90%. Štaviše, kada se vozite uzbrdo s punim opterećenjem, produktivnost se povećava: kamion je u stanju da savlada nagib brzinom od 28 km/h, što je dvostruko brže od mogućnosti koje su pred grdosijom onda kada je pokreće dizel motor.

S eksperimentom u Švedskoj će se nastaviti, dok je rukovodstvo društva Caterpillar već najavilo da su spremni da implementiraju slična "trolejbuska" rješnja i kod drugih proizvoda iz sopstvenog asortimana.

(AutoRepublika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije