Novosti

Volkswagen već pripremio osvježeni ID.3

Volkswagen već pripremio osvježeni ID.3
Foto: Ilustracija | Volkswagen već pripremio osvježeni ID.3

​Pa ipak, novajlija još uvijek neće na tržište, odnosno kupci će zbog ogromnog broja porudžbina, na ažurirani baterijski kompakt Volkswagena morati da pričekaju najmanje do posljednjeg tromjesječja naredne godine.

Onda kada novi VW ID.3 budemo vidjeli uživo, ili barem na fotografijama (pošto su pred nama samo crteži koje je objavio germanski konstruktor) vidjećemo i jasnije da je izgled vozila unaprijeđen, što uključuje i ugradnju kvalitetnijih materijala u enterijeru, a nov je i softver.

Prva generacija heča po imenu Volkswagen ID.3 je debitovala u septembru 2019. godine, i to kao prvorođenče koncerna na električnoj platformi MEB. ID.3 je takođe prvi model u zasebnoj, ekološki pedigriranoj paleti vozila iz porodice ID.

Ali, kako to i narodna poslovica sugeriše (ona o prvim mačićima i vodi), tako je i čuveni Volkswagen lansirao ovaj prvenac s brojnim propratnim problemima, pa se s isporukama punog obima započelo tek krajem 2020. godine. Muke su bile sa softverom, nestašicom poluprovodnika i ostalih vitalno važnih komponenti. Kao za đavola, prvi primjerci su bili "jadnog kvaliteta izrade".

Međutim, uprkos svemu, sudeći po navodima iz njemačkog koncerna, do sada je širom svijeta isporučeno više od pola miliona ovih kompakta. Premijera modernizovane verzije je zakazana za proljeće pred nama, a evo sada možemo da vidimo i, kako rekosmo, prve crteže novajlije. Sam Volkswagen ovo što je na slikama naziva hečom druge generacije, ali je istina da je ovdje u pitanju ipak samo restilizacija. Proizvođač govori o tome kako je osluškivao pritužbe, kritike i želje kupaca, i da je reagovao u skladu s primljenim informacijama.

Začudo, VW ID.3 se neće izmijeniti u značajnoj mjeri. Vozilo će dobiti više agresivan prednji branik i haubu s novim reljefom, lišenu crne linije. Zadnje signalne grupe će bit retuširane, a isto važi i za farove. Iz kompanije nismo čuli da li će novo karoserijsko perje uticati na eventualno veću dužinu automobila, a indikativna je svakako aktuelna mjera kompakta, po toj osi i ona iznosi 4.261 milimetar.

U kabini će novi biti unutrašnji paneli vrata. Takođe, kupcima se obećavaju bolji - i isključivo "veganski" materijali (sadašnji ID.3 se često kritikuje zbog neugledne plastike upotrebljene u enterijeru i presvlaka koje ne odaju utisak kvaliteta), a oni koji ga budu pazarali će uživati i u softveru nove generacije.

Pored toga, sve verzije restilizovanog hečbeka imaće 12-inčni ekran multimedijalnog sistema umjesto sadašnjeg od deset cola.

Volkswagen nije spomenuo tehnologiju ažuriranog modela, što nas navodi na zaključak da je očigledno ista, prenosi AutoRepublika.

Trenutno aktuelna verzija modela ID.3, evropskim kupcima dolazi sa elektromotorom od 145, 150 ili 204 konjske snage. Instaliran je na zadnjoj osovini a napaja se iz baterija kapaciteta 45, 58 ili 77 kWh. Domet baterijskog heča, zavisno od pakovanja, može biti u rasponu od 348 do 548 kilometara, i to prema ciklusu WLTP.

Evropski distributeri njemačke marke već primaju porudžbine za osvježeni model, pa tako novajlija u paketu opreme Life staje 43.995 evra. Cijena se odnosi na matično tržište. Najavljeno je i proširenje proizvodnje ovog modela, pa će od sljedeće godine biti montiran i u glavnoj fabrici u Volfzburgu, dok se sada izrađuje u Cvikauu i u Drezdenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije