Novosti

Volvo će se kamerama boriti protiv pijanih vozača

Volvo će se kamerama boriti protiv pijanih vozača
Foto: Volvo | Volvo će se kamerama boriti protiv pijanih vozača

Volvo planira da koristi kamere i senzore unutar automobila u borbi protiv vožnje u pijanom stanju ili u slučajevima kada je vozač ometen drugim stvarima.

Vozila mogu da intervenišu ako vozač ne reaguje na signale upozorenja - automobili mogu da ograniče brzinu, upozore Volvo on Call servis (koji će kontaktirati vozača) ili možda čak uspore i parkiraju.Volvo on Cal može da pošalje dodatnu pomoć ako je potrebno.

Kamera i senzori će paziti na faktore kao što su koliko dugo su vozačima zatvorene oči, koliko dugo gledaju van od puta, da li je vozaču jako sporo vrijeme reakcije, da li previše mijenja trake, a reagovaće i u situacijama kada vozač nije tokom dužeg vremenskog perioda koristio volan, mjenjač ili neku drugu funkciju upravljanja.

'Volvo' planira da počne sa instaliranjem senzora i kamera u svim svojim automobilima počevši od ranih 2020-ih, i kasnije će otkriti više detalja. Počev od 2021. godine modela, svi Volvo' automobili će takođe imati maksimalnu brzinu od 180 km/h da bi sprečili ekstremne brzine.

Sa ovim kamerama i senzorima, međutim, dolazi do neizbežnih zabrinutosti oko nadzora i da li će vozači biti zadovoljni eksplicitnim nadgledanjem dok su za volanom. Volvo je svjestan tih briga i "želi da započne razgovor o tome da li proizvođači automobila imaju pravo ili možda čak i obavezu da instaliraju tehnologiju u automobilima koja menja ponašanje njihovih vozača", navodi se u saopštenju za medije.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije