Novosti

Vučić: "Zvezdane staze" stigle u Srbiju

Vučić: "Zvezdane staze" stigle u Srbiju
Foto: Tanjug | Vučić: "Zvezdane staze" stigle u Srbiju

​BEOGRAD - Američki proizvođač električnih vozila Rivian svečano je danas otvorio tehnološki centar na Novom Beogradu.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, na otvaranju je rekao da su "zvezdane staze" stigle u Srbiju s obzirom da je došla jedna od najinovativnijih kompanija u svetu za e-vozila.

"Danas sam prvi put osetio kako to izgleda biti Žan Lik Pikard iz Zvezdanih staza i sedeti za komandama potpuno inteligentnog vozila na električnih pogon", rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da je otvaranje tehološkog centra samo početak i prvi stadijum i da će se i proizvoditi ta električna vozila u Srbiji

"Rivian će u naredne dve godine imati 500 zaposlenih u tehnološkom centru u Beogradu i Novom Sadu, ali verujem da je to samo početak", istakao je Vučić te ocijenio da je Srbija je danas, na inovativno-tehnološkoj mapi u svetu bljesnula punim sjajem.

"Star trek je stigao u Srbiju, ovo je veliki uspeh i pobeda za Srbiju, ali i velika pobeda i zalog za budućnost i za Rivian", naglasio je Vučić.

Predstavnici kompanije su predstavili Vučiću najnoviji model, jedno od električnih terenskih vozila Riviana, i naglasili da ono nudi vozačima zasta jedno fantastično iskustvo, s obzirom da ima snagu od čak 835 konskih snaga. Kako su rekli iz kompanije, predstavljeni terenac postiže izuzetnu brzinu za samo tri sekunde i ima baterije od 135 kilovata. Takođe, vozilo je opremljeno sa dosta tehnologije i ima čak 11 kamera, koje koristi kako bi se bolje kretalo i pratilo saobraćaj.

Vučić je ušao u vozilo i u šali pitao gde je menjač i dodao kako je on navikao da automobili imaju menjač i kvačilo.

Kompanija je saopštila da je pristiglo nekoliko stotina prijava za posao u centru u Beogradu. Naveli su da su prvi zaposleni počeli sa radom prethodnih dana, kao i da će Rivian u narednim nedeljama i mesecima širiti svoj tim u Beogradu.

Rivian će, kako je ranije najavljeno, pre kraja ove godine otvoriti 200 radnih mesta za inženjere, a onda 1.000 radnih mesta.

Rivian sa sedištem u Kaliforniji, poznat po proizvodnji električnih kamioneta i terenaca, u septembru je zvanično najavio da u Beogradu otvara svoj R&D centar sa namerom da zaposli lokalni tehnički kadar i inženjere iz automobilske industrije. Kompanija će u Srbiji poslovati pod imenom Rivian SE Europe d.o.o. Beograd.

Kompanija Rivian je osnovana 2009. i bavi se dizajniranjem i proizvodnjom električnih vozila. Prvi modeli vozila su R1T, "pick-up truck" sa dva reda sedišta za pet putnika, koji je proglašen najboljim vozilom u svojoj kategoriji, kao i R1S, SUV sa tri reda sedišta za sedam putnika.

Kako su mediji objavili, ta vozila su kombinacija odličnih performansi, upotrebne vrednosti i efikasnosti.

Vozila R1T i R1S opremljena su naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, akumulator, električni pogon, šasiju, Driver+ napredni sistem pomoći vozača (ADAS) i digitalno upravljanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije