Mogućnosti

Alonso se povlači iz Formule 1

Alonso se povlači iz Formule 1
Foto: Facebook | Alonso se povlači iz Formule 1

Jedan od najboljih vozača naše generacije u Formuli 1 je najavio da nakon 17 godina stavlja tačku na svoju karijeru u „najbržem cirkusu na svijetu“. Riječ je o Fernandu Alonsu.

„Nakon 17 predivnih godina u ovom nevjerovatnom sportu, došlo je vrijeme da napravim promjenu i da krenem naprijed“, naveo je Alonso u saopštenju koje je objavio njegov tim - McLaren.

„Uživao sam u svakom minutu tokom tih nevjerovatnih 17 sezona i riječima se ne mogu zahvaliti svim ljudima koji su učinili da svaka od njih bude specijalna“, stoji u saopštenju.

Tokom 17 godina provedenih na stazi, sada već tridesetsedmogodišnji Španac je postao najmlađi šampion u istoriji Formule 1, kada je svoju prvu, od ukupno dvije titule prvaka, osvojio 2005. godine. Takođe je pobijedio na 32 trke, 22 pol pozicije, a čak 97 puta se našao na podijumu. Svoju karijeru kao vozač bolida Formule 1 će i zvanično završiti na kraju sezone.

„Ovu odluku sam donio prije nekoliko meseci i čvrsto stojim iza nje“, dodao je Alonso. „U svakom slučaju, zahvalan sam Čejsu Keriju i kompaniji Liberty Media što su se trudili da mi promjene mišljenje, kao i svim ostalim ljudima koji su me kontaktirali tokom prošlih mjeseci“.

Moramo priznati da nas ova vijest i ne iznenađuje previše, s obzirom da su dani pobjeđivanja Fernanda Alonsa prošli prije nekoliko godina. Svoje dvije titule je osvojio sa timom Renault prije više od decenije, a nije pobijedio ni na jednoj trci već pet godina. Takođe je nevjerovatan podatak da se tokom prethodnih četiri godina nijednom nije našao na podijumu.

Međutim, loši rezulati se mogu pripisati „lošim“ (nekompetetivnim) bolidima kojima je upravljao, a u poslednjih nekoliko godina je riječ o bolidima tima McLaren.

U svakom slučaju, Alonso će možda najviše žaliti za propuštenim prilikama kada su ga od titule 2010. godine dijelila četiri poena, i tri poena 2012. godine. Oba puta je ispred njega bio Sebastijan Fetel.

To što je bio tako blizu, a nakon toga se sve više udaljavao od titule je sigurno bilo preteško za jednog od najboljih i najiskusnijih vozača na stazi, te ne čudi odluka da se sa nje povuče. Bar iz Formule 1 i bar za sada.

Naime, Alonso se već oprobao i u drugim disciplinama i šampionatima. Prošle godine je preskočio trku za Veliku nagradu Monaka kako bi se takmičio u Indianapolis 500, a nedavno je pobijedio na trci „24 časa Le Mana“ vozeći automobil kompanije Toyota. Potpisao je ugovor za još nekoliko trka u FIA WEX šampionatu, a ove godine je učestvovao i na trci „24 časa Dejtona“ sa timom United Autosports (čiji je osnivač Zek Braun, šef kompanije McLaren).

U svakom slučaju, Fernando Alonso je ostavio neizbrisiv trag u Formuli 1, te gdje god da ga put odnese, uvijek će imati sjajnu karijeru za sobom i uvijek će biti dio bogate istorije "najbržeg cirkusa na svijetu".

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije