Mogućnosti

Austrijanci u Teslu ugradili benzinski motor: Ekološki je prihvatljiv

Austrijanci u Teslu ugradili benzinski motor: Ekološki je prihvatljiv
Foto: Obrist.at | Austrijanci u Teslu ugradili benzinski motor: Ekološki je prihvatljiv

Austrijska kompanija Obrist najavila je zanimljiv projekat sa svojim generatorom nultih vibracija (ZVG). Reč je o benzinskom motoru koji je ugrađen u Tesla Model 3 da bi, kažu Austrijanci, bio ekološki prihvatljiviji.

Uprkos drastično smanjenoj bateriji u modifikovanom automobilu, Model 3 ima veliki domet i, prema riječima konstruktora, ostaje klimatski neutralan uprkos motoru sa unutrašnjim sagorevanjem.

U osnovi, to je serijski hibridni pogonski sistem. Za pokretanje vozila je zaslužan zadnji elektromotor od svega 100 kW/136 KS, koji crpi snagu iz izuzetno skromne baterije od 17,3 kWh. To je znatno manje od baterija od 52 kWh ili 82 kWh koje koristi Tesla.

Jednolitarski dvocilindrični benzinski motor je instaliran naprijed. Nije fizički povezan sa pogonom, već služi isključivo kao generator električne energije. Dvocilindraš je maksimalno izolovan. U zadnjem dijelu Tesle nalazi se rezervoar za gorivo od 30 litara. Rečeno je da je dovoljan za duga putovanja, jer bi potrošnja goriva trebalo da bude između 2,5 i 4,5 litara na 100 kilometara.

Pored benzinskog motora od 40 kW, Obrist je razvio i ekvivalent od 45 kW za e-goriva kao što je metanol. Ekološko gorivo za novu varijantu moglo bi se dobiti od klimatski neutralnog vodonika, koji bi takođe imao neutralan ugljenični otisak.

U principu, hibridni pogonski sistem bi čak trebalo da ispuni uslove predstojećeg Euro 7 standarda kada je reč o emisiji izduvnih gasova.

Prema Obristu, odgovarajuće produkcijsko vozilo (ako bi se konstruisalo) bilo bi mnogo manje od električne Tesle i koštalo bi otprilike koliko i konvencionalni benzinski model, zbog smanjenja baterije i troškova. Obrist najavljuje svoju varijantu jednog ovakvog automobila 2025. godine, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije