Mogućnosti

BMW dobija dozvolu za testiranje u Šangaju

BMW dobija dozvolu za testiranje u Šangaju
Foto: Megapixelstock/Pexels | BMW dobija dozvolu za testiranje u Šangaju

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW dobio je ovlašćenje da testira vozila sa funkcijama za samostalnu vožnju u Šangaju, postajući drugi međunarodni proizvođač automobila poslije General motorsa koji je dobio takvu dozvolu u gradu na istoku Kine.

BMW-ova samovozeća vozila L3 dobila su dozvolu za testiranje na određenim autoputevima i brzim putevima u Šangaju, saopštio je proizvođač automobila. BMW će lansirati proizvode sa L3 funkcijama autonomne vožnje u pravo vrijeme kako bi zadovoljio potražnju kineskih potrošača za naprednom inteligentnom vožnjom, navodi se u saopštenju.

BMW-ov kineski tim za istraživanje i razvoj aktivno sprovodi lokalizovano istraživanje i razvoj funkcije autonomne vožnje L3 i potpuno je spreman za buduću adaptaciju i primenu funkcije u Kini, navodi se u saopštenju.

Predstojeće novo izdanje BMW serije 5 sa dugim međuosovinskim rastojanjem proizvedeno u Kini je tehnički sposobno da se nadogradi na L3 autonomnu vožnju, saopštio je BMW. BMW je ranije bio sertifikovan i odobren u Nemačkoj za funkciju autonomne vožnje L3, a isporuke BMW modela opremljenih ovom funkcijom trebalo bi da se održe u Njemačkoj u proljeće 2024. godine.

Pre BMW-a, američki automobilski gigant GM objavio je u avgustu da je dobio dozvolu u Šangaju da sprovede testove na putu za samovožnju L4 u određenim oblastima. Prva faza tog testa zakazana je za godinu dana, a testna vozila Cadillac Lyric radiće u oblasti Jinqiao u Šangaju.

GM China tim je radio sa startupom Momenta na kreiranju rješenja za samovožnju za kinesko tržište. Nekoliko kineskih vladinih odjeljenja zajedno je izdalo obavještenje prošlog mjeseca kojim se dozvoljava automobilima koji podržavaju autonomnu vožnju L3 i L4 da sprovode testove na putu na pilot bazi, i po prvi put razjašnjavajući utvrđivanje odgovornosti za nesreće.

Ovo je ponovo pokrenulo očekivanja mnogih ljudi o Teslinom uvođenju FSD-a (Full Self-Driving) u Kinu. Lokalni medij China Fund News citirao je Teslu da je rad na uvođenju FSD-a u Kinu zaista u toku.

(PCpress.rs/Autotech.news)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije