Mogućnosti

Boeing predstavlja nove modele sa savitljivim krilima

Boeing predstavlja nove modele sa savitljivim krilima
Foto: N.N. | Boeing predstavlja nove modele sa savitljivim krilima

Najnoviji Boeing avion, 777X, biće toliko veliki da će morati da ima savitljive vrhove krila kako bi prošao kroz regularne aerodromske kapije.

Federalna Uprava za Avijaciju skoro je dala odobrenje za predloženi dizajn najnovije verzije 777 modela, sa dva prolaza i dva motora, koji je kreiran sa efikasnošću na umu i masivnim rasponom krila od 71 metra, što je previše široko za većinu aerodroma.

Baš zato su ovom avionu potrebni savitljivi vrhovi krila, koji se mogu uvući i smanjiti raspon na 64 metra. Boeing je razvio nekoliko sistema kako bi se pobrinuo da se krila ne saviju slučajno tokom leta, a onda kada 777X model sleti, ona će se rotirati i okrenuti na gore. Zahvaljujući svom širokom rasponu krila, 777X zahtjeva manju silu za kočenje, a koristi dvanaest procenata goriva manje od bilo kog drugog konkurenta i čak dvadeset procenata manje od trenutnih 777 modela, prenosi luxlife.

Boeing je takođe najavio da će dva različita modela 777X biti predstavljena za dvije godine, 777-8X koji nudi dovoljno mjesta za do 350 putnika i 777-9X koji ima mesta za 400 osoba. Oba modela su konstruisana sa dugim letovima na umu, pri čemu će 777-8X moći da pređe 17.200 kilometara, a 777-9X 15.130 kilometara bez zaustavljanja.

Vjerovatno ćemo u bliskoj budućnosti dobiti mnogo više informacija o ovim novim avionima, ali ono što bi trebalo da vas zanima je činjenica da je tokom sajma avioindustrije održanog u Dubaiju, Boeing dobio čak 367 narudžbina za svoj novi model, što ukupno iznosi oko 130 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije