Mogućnosti

Britanski ormari postaju punionice

Britanski ormari postaju punionice
Foto: BT Group | Britanski ormari postaju punionice

Britanska telekomunikaciona grupa BT planira u ulične "ormare" s kablovima ugraditi opremu za punjenje električnih vozila u pilot-projektu koji bi mogao udariti temelje mreži sa 60.000 novih lokacija za punjenje.

Prva punionica biće instalirana u "ormaru" u škotskom East Lothianu, izvijestio je BT u ponedjeljak, dodavši da će u idućim mjesecima testirati tu opciju i na drugim lokacijama u Britaniji.

Istraživanje je pokazalo da nestašica punjača na britanskim cestama odvraća neke građane od kupnje električnog vozila, navodi britanski telekom, izdvojivši i podatak da bi ga 38 posto ispitanika po anketi već bilo kupilo da nisu očekivali probleme s punjenjem.

Britanija je krajem decembra imala 53.906 punionica za električna vozila, prema podacima BT-a. Vlada želi do kraja decenije povećati tu brojku na 300.000.

"Naše novo rješenje za punjenje veliki je korak u izvođenju punktova na puteve", ustvrdio je izvršni direktor BT-ove podružnice Etc Tom Guy.

BT će utičnicu za punjenje dodati priključcima za širokopojasne usluge, naglašavajući da neće morati graditi novi priključak za struju.

Punionice se mogu instalirati u kutije koje se koriste za bakrene kablove ili će uskoro biti "penzionisane", ovisno o raspoloživom prostoru i naponu, dodaju oni, prenosi Index.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije