Mogućnosti

Budućnost pripada letećim automobilima

Budućnost pripada letećim automobilima
Budućnost pripada letećim automobilima
Srna

VAŠINGTON - Leteći automobil nazvan "tranzišn" /Transition/ biće za desetak godina dostupan vozačima.

Kompanija "Terafudža", koju je 2006. osnovalo nekoliko inženjera sa čuvenog američkog univerziteta MIT, već proizvodi prototip letećeg automobila.

Novim, revolucionarnim modelom zvanim "TF-X" moći će da leti svako. Domet će mu biti oko 800 kilometara, a krstareća brzina 320 kilometara na sat.

Pilotska dozvola neće biti neophodna, jer će auto uzlijetati i slijetati automatski.

Direktor "Terafudže" Karl Ditrik kaže da će to biti leteći auto za svakoga.

“Želimo da stvorimo leteći auto kojim može da upravlja znatno širi segment populacije. Želimo da smanjimo barijere i da omogućimo lakše obučavanje u bezbjednom upravljanju. Takođe, želimo da bude bezbjedniji od današnjih privatnih letjelica”, kaže Ditrik.

"TF-X" potpuno će se oslanjati na kompjuter u koji samo treba ubaciti destinaciju, nešto poput autopilota u savremenim avionima.

"Vozila koja sama mogu da lete moraju da znaju gdje je svaka druga letjelica u okolini, da znaju meteorološke uslove i kako da ih zaobiđu, da znaju gdje su područja zabranjena za letenje. U suštini moraju da budu uključena u mrežu razmjene podataka”, kaže Ditrik.

Takva mreža već se razvija u SAD. Kada "TF-X" bude spreman za letenje - sigurno već postojati.

 Na drumu i prilikom vertikalnog uzlijetanja i slijetanja pogon će davati elektromotori. Baterije će se puniti ili radom benzinskog motora tokom leta ili napajanjem iz mreže.

Prije polijetanja operator će odabirati primarni i rezervni aerodrom - navodi "Glas Amerike".

U slučaju da tokom leta/vožnje dođe do kvara, reagovaće kompjuter, koji će imati sopstvenu zaštitu.

U ekstremnoj situaciji, kada otkažu svi sistemi za napajanje, operator će morati da zna samo jednu stvar – da povuče ručicu koja oslobađa padobran.

Takav sistem već postoji na sadašnjem modelu - "tranzišn", sa raketom koja izbacuje padobran za bezbjedno prizemljivanje.

Očekuje se da će razvoj "TF-X" trajati osam do 12 godina. 

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije