Mogućnosti

Da li bi vozač mogao da spriječi sudar autonomnog vozila?

Da li bi vozač mogao da spriječi sudar autonomnog vozila?
Foto: N.N. | Da li bi vozač mogao da spriječi sudar autonomnog vozila?

Početkom novembra, mini-van bez vozača sudario se u Las Vegasu se kamionom za čijim upravljačem je bio čovjek. Sve se dogodilo manje od dva sata nakon svečanog puštanja u saobraćaj, kako kažu zvaničnici, prvog vozila bez vozača u javnom saobraćaju u SAD.

U samovozećem šatlu nalazilo se osam putnika, a prilikom nezgode niko nije povrijeđen. Gradski zvaničnici naveli su tada da je za ovaj blaži sudar kriv vozač kamiona.

"Šatl je radio šta treba da radi, i njegovi senzori su registrovali kamion. Vozilo se zaustavilo da izbjegne nezgodu. Nažalost, kamion nije stao i okrznuo je prednji dio šatla. Da je kamion bio opremljen istim senzorima kao šatl nesreća se ne bi dogodila", navedeno je u saopštenju gradskih vlasti Las Vegasa.

U međuvremenu, američki Nacionalni savjet za bezbjednost u saobraćaju (NTSB) pokrenuo je istragu povodom ovog incidenta, koji je dobio veliki publicitet u medijima s obzirom da je u sudaru učestvovalo i jedno vozilo bez vozača, a da se u bliskoj budućnosti najavljuje ekspanzija samovozećih automobila na javnim saobraćajnicama.

Kako prenosi Rojters, četiri NTSB istražitelja ispitaće okolnosti pod kojima je došlo do nezgode. Prema dosadašnjim informacijama, predstavnici grada Las Vegasa i loklane policije izjavili su da je do kontakta dva vozila došlo tako što je kamion sa vozačem udario šatl bez vozača, koji se u tom trenutku nije kretao.

Gradski zvaničnici naveli su da su senzori na šatlu registrovali nailazak kamiona i da se vozilo zaustavilo kako bi izbjeglo sudar. Međutim, vozač kamiona je nastavio dalje i pritom je došlo do kontakta sa šatlom.

Mada je po svemu sudeći za nezgodu odgovoran čovjek (vozač kamiona), novinar Digital Trendsa, Jeff Zurschmeide, koji se nalazio u šatlu u trenutku udesa, smatra da samovozeći šatl nije učinio dovoljno da spriječi sudar, u poređenju sa identičnom situacijom u kojoj bi se za volanom nalazio vozač od krvi i mesa.

"Iza šatla je u tom trenutku bilo oko 6 metara slobodnog prostora i većina ljudi bi to iskoristila da pomjeri vozilo unazad, kako bi izbjegli kamion", objašnjava Zurschmeide.

"Na kraju krajeva, čovjek bi u takvoj situaciji legao na sirenu i tako upozorio vozača kamiona na svoje prisustvo", dodaje on.

Podsjećamo, samovozeći šatl ovalnog oblika može da preveze do 12 osoba, u njemu se vozi jedan službenik i ima kompjuterski monitor ali nema volan ni pedale za kočenje. Vozilo koristi GPS i elektronske senzore i druge savremene tehnologije za kretanje. Može da razvije maksimalnih 45 km/h, ali obično se vozi brzinom od oko 25 km/h.

Proizvela ga je francuska kompanija Navija (Navya) i prvi put je testirano u Las Vegasu u januaru. Manje od dva sata prije incidenta u Las Vegasu je organizovana svečana promocija prve vožnje. Zvaničnici su rekli da je ovo prvo vozilo bez vozača u javnom saobraćaju u SAD.

Predstavnik grada Las Vegasa izjavio je da je šatl provozao još dva kruga poslije incidenta.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije