Mogućnosti

Danas se sve može testirati virtuelno, pa i automobilske gume

Danas se sve može testirati virtuelno, pa i automobilske gume
Foto: Ilustracija | Danas se sve može testirati virtuelno, pa i automobilske gume

Gume će se, i prije same proizvodnje, testirati na nekima od najpoznatijih svjetskih trkaćih staza. U virtuelnom obliku, naravno.

Testiranje u virtualnim uslovima postalo je gotovo normalno kad je u pitanju razvoj automobila, aviona, brodova, ali i brojnih drugih predmeta, prenosi zimo.dnevnik.hr.

Ne samo da tako proizvođači mogu unositi izmjene i promjene u sam dizajn i prije nego što je predmet ili vozilo prvi put izrađeno već i mogu predvidjeti kako će se to vozilo ili predmet ponašati u različitim uslovima.

Tako su i u Goodyearu odlučili upotrebiti simulator vožnje ne bi li poboljšali svoj proces virtuelnog razvoja automobilskih guma.

Kako su pojasnili iz Goodyeara, simulatori vožnje omogućiće razvoj različitih modela guma koje će potom moći biti testirane i provjerene u ranom razvojnom ciklusu, čime će se identifikovati gume najboljih performansi i prije nego što se napravi prvi prototip. To će uveliko ubrzati njihov razvoj i omogućiti da gume budu spremne u trenutku kad ih proizvođači novih automobila budu tražili.

Ovaj nivo simulacije omogućava nam prednost u tehnološkom smislu. Uvijek tražimo kako ubrzati razvojni proces i zadržati naš status među kupcima, istaknuo je stariji potpredsjednik u Goodyearu Chris Helsel.

Inače, DiM250 DYNAMIC Driving Simulator biće instaliran u Goodyearovu inovacijskom centru u Colmar-Bergu u Luxembourgu i to je drugi takav simulator u Goodyearu. Drugi se nalazi u Akronu u saveznoj državi Ohio u SAD-u.

U oba centra naši će se inženjeri oslanjati na digitalne blizance važnih trkaćih staza poput Nurburgring Nordschleife, Virginia International Raceway i Idiada Spain Proving Grounds kako bismo razvili napredne modele CDTire formata iz Fraunhofer Instituta, pojasnili su iz Goodyeara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije