Mogućnosti

E to se zove "downsizing": 1 cilindar, 0.3 litra i 90 KS

E to se zove "downsizing": 1 cilindar, 0.3 litra i 90 KS
Foto: Printscreen YouTube | E to se zove "downsizing": 1 cilindar, 0.3 litra i 90 KS

Doba velikih atmosferskih motora V12 je definitivno iza nas, a pritisnuti strogim ekološkim standardima uskoro bi mogli i izumrijeti.

U kompaniji Cosworth misle drugačije. Jedan od najcjenjenijih proizvođača motora razvio je 6.5 V12 za Aston Martin Valkyrie, ali i 3.9 V12 koji pokreće supersportski T.50 Gordona Mareja, autora legendarnog McLarena F1.

Svi ti motori koji se i te kako rado "vrte" imaju istu osnovu, 3-cilindarski 1.6 agregat, ali mnogi su zaboravili da je Cosworth pred kraj prošlog vijeka imao još manji motor. Taj minijaturni dragulj nastao je kao testna varijanta za V12 koji je razvijan za Formulu 1.

Ima samo jedan cilindar i radnu zapreminu od svega 0.3 litra. Ali za razliku od današnjih minijatura, ovome cilj nisu bili niska potrošnja i emisija gasova, nego samo performanse.

Drivetribe je posetio Cosworth, gdje je saznao kako je ovaj maleni motor nastao te 1998. godine, a bio je osnova za razvoj TJ generacije motora koja je pokretala bolid Jaguar Racinga 2003, Minardije dvije sezone kasnije, te konačno Red Bull u 2005, prenosi Index.hr.

Testni motor je bio toliko mali isključivo zbog cijene i brzine razvoja. Ovo je bio najbrži način da se testiraju komponente novog motora.

A o čemu se tu radilo, najbolje govori činjenica da je ovaj jednocilindarski motor proizvodio 90 KS. Pritom se mogao "zavrtjeti" do nevjerovatnih 20.000 o/min! A sve to dogodilo se prije više od 20 godina.

Poređenja radi, 3-cilindarski 1.5 motor u Ford Fiesti ST, kao jednom od "hot-hatch" modela današnjice, ima 200 KS. Jači je GR Yaris iz Toyote, a njegov 1.6 Turbo (takođe sa 3 cilindra) u stanju je da proizvede 261 KS.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije