Mogućnosti

Električni Japanac je brži od Nevere, dva nova rekorda

Električni Japanac je brži od Nevere, dva nova rekorda
Foto: Wikipedia | Električni Japanac je brži od Nevere, dva nova rekorda

Jači, skuplji i brži električni superautomobil oduševio je ljubitelje automobila.

Japanski proizvođač je 2019. godine najavio da može da dostigne 60 mph (96 km/h) za manje od postignutih 1,72 sekunde, pa čak i za manje od 1,7 sekundi.

U međuvremenu se mnogo toga promijenilo, a poslije premijere u Dubaiju, automobil je sada stigao i u Veliku Britaniju. Na "ostrvu" je uspio da obori dva rekorda, možda malo neobična, ali veoma impresivna.

Riječ je o ubrzanju od četvrt milje, a dobri poznavaoci uličnih trka znaju da dostizanje maksimalne brzine do 200 km/h zvuče impresivno u tom vremenskom opsegu.

Tako da japanska Aspark Owl prelazi četvrt milje (402 m) prosječnom brzinom od 322 km/h. Tačno, prosječnom brzinom. Pokušao je da vozi "Sovu" na samo osmini milje i završio sa jednako impresivnim prosekom od 309 km/h, prenosi B92.

Sada shvatate koliko je malo potrebno da ovaj automobil postigne maksimalnu brzinu od 400 km/h. Iako je Rimac sa Never oborio 23 rekorda, a Aspark "samo" dva, ovi imaju posebnu težinu, potvrdio je Ginis.

Podsjećanja radi, Aspark Sova ima četiri elektromotora, sa 2012 KS i 2000 Nm. I dok po snazi parira Neveri, baterija je skoro duplo manja sa kapacitetom od 64 kVh. Prema NEDC-u, ima domet od 450 km.

Planirana je proizvodnja u samo 50 primjeraka, a početna cijena je 2,9 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije