Mogućnosti

Električni VW na testu za 111 km nadmašio deklarisanu autonomiju

Električni VW na testu za 111 km nadmašio deklarisanu autonomiju
Foto: Facebook | Električni VW na testu nadmašio deklarisanu autonomiju: 531 km sa punim baterijama!

Volkswagen ID.3 je uspio da pređe 111 km više nego što je navedeno u zvaničnim podacima zasnovanim na WLTP mernom standardu.

Volkswagen ID.3 je uspeo da pređe 111 km više nego što je navedeno u zvaničnim podacima zasnovanim na WLTP mernom standardu.

Jedna od najvažnijih karakteristika svakog električnog automobila je podatak o njegovom maksimalnom radijusu kretanja.

S obzirom da punjenje baterija i dalje traje znatno duže nego sipanje goriva u rezervoar, a ni infrastruktura punjača još nije dovoljno razvijena, svako poboljšanje autonomije u vožnji električnih vozila je značajno za njihov tržišni uspeh.

Toga su svjesni i u Volkswagenu, pa su organizovali test vožnju novog električnog modela ID.3 od njemačkog grada Cvikau, do Šafhauzena u Švajcarskoj.

Rezultati su bili više nego zadovoljavajući, s obzirom da je rutu od 531 km ID.3 prešao sa jednim punjenjem baterija.

Time je nadmašena zvanična autonomija ovog modela za 111 km. Naime, prema realističnom WLTP mjernom standardu, VW ID.3 sa baterijom od 58 kWh može da pređe 420 km sa jednim punjenjem.

Iz Volkswagena navode da je putovanje trajalo oko 9 sati i da je 44% rute automobil vožen po auto-putu, dok se na preostalih 56% kretao lokalnim, manje prometnim saobraćajnicama. Prosječna brzina tokom testa je iznosila 56 km/h.

Volkswagen ID.3 počeo je da se prodaje u Njemačkoj ovog ljeta, a verzija sa testa košta 38.986 evra. Za pogon koristi elektromotor od 204 KS (150 kW) i 310 Nm.

Prema fabričkim podacima, ovaj ID.3 od 0 do 100 km/h stiže za 7,3 s, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 km/h.

Osim pomenute verzije, dostupna je i bazična sa manjom baterijom, kao i skuplja sa baterijom od 77 kWh i autonomijom od 550 km, mjereno takođe prema WLTP standardu.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije