Mogućnosti

Električni automobil prešao 2.573 kilometara sa jednim punjenjem

Električni automobil prešao 2.573 kilometara sa jednim punjenjem
Foto: TUfast Eco | Električni automobil prešao 2.573 kilometara sa jednim punjenjem

Električni automobil kojeg su razvili studenti Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM) oborio je svjetski rekord prešavši 2.573 kilometra sa samo jednim punjenjem baterije.

Novi svjetski rekord je gotovo 1.000 kilometara veći od dosadašnjeg.

Električni automobil nazvan ‘Muc022‘ kružio je u praznom hangaru na aerodromu Minchen 99 sati kako bi oborio svjetski rekord. Dosadašnji svjetski rekord od 1.608,54 kilometra oboren je nakon četiri dana.

Baterija od 15,5 kWh konačno se ispraznila nakon tačno 2.573,79 kilometara, navodi Jutarnji.hr.

"U procesu su se studenti prije svega oslanjali na dobro promišljenu aerodinamiku i laganu konstrukciju", navodi se u saopštenju za javnost, a vozilo je trošilo samo 0,6 kWh na 100 kilometara.

U 2016. tim iz Minhena već je postavio svjetski rekord za najefikasniji električni automobil. Pri prosječnoj brzini od 25 km/h njihovo vozilo trošilo je 0,81 kWh na 100 kilometara.

"Bezbrojni sati rada utrošeni su u pripremu za rekord. To nas još više radujemo što sada držimo svjetski rekord. Muc022 je već bio uspješan na nekoliko takmičenja, a sada je ovo kruna uspjeha. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali", poručili su iz TUfast Eco tima.

Kako prenosi Electrive, električni automobil nazvan Muc023 iz studentske inicijative pod nazivom ‘TUfast Eco‘ predstavljen je u maju ove godine i težak je samo 65 kilograma.

Međutim, kako bi postavio svjetski rekord, tim je koristio stariji model, Muc022, koji ima 75 kilograma, ali je dodao veću bateriju koja je dovela ukupnu težinu, bez vozača, do 170 kilograma.

 

(Jutarnji.hr/Autoblog.rs)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije