Mogućnosti

Evo kada bi električni auti mogli da budu jeftiniji od klasičnih

Evo kada bi električni auti mogli da budu jeftiniji od klasičnih
Foto: BYD | Evo kada bi električni auti mogli da budu jeftiniji od klasičnih

Električni automobili su budućnost, ili nam se tako stalno govori. No, kao i kod većine sjajnih i novih stvari, postoji jedna ili dvije kvake koje se kriju ispod pompe.

Novi izvještaj analitičke kompanije Gartner tvrdi da će već 2027. proizvodnja vozila na baterije koštati proizvođače automobila manje od onih staromodnih na gorivo, piše specijalizirani portal Arenaev.com.

Međutim, sasvim je drugap riča da li će se to odraziti na cijenu u izložbenom salonu.

Baterije, najskuplja komponenta, sve su pristupačnije. Ali još je uticajnije nešto što se zove gigacasting. Proizvođači automobila izrađuju sve veće komade karoserije automobila od jednog komada metala, umjesto mukotrpnog zavarivanja i lijepljenja hrpe dijelova. Tesla je bio rodonačelnik ove tehnike, štedeći im hrpe vremena i novca u procesu.

Analitičari sada sugerišu da bi se u sljedećih nekoliko godina cijena izgradnje električnog automobila mogla izjednačiti, pa čak i pasti niže od njegove kopije na gorivo.

U manje ohrabrujućim trendovima ta sjajna električna vozila, sa svojim složenim dizajnom i integriranom baterijskom tehnologijom, mogla bi da vas rasplaču u servisu. Izvještaj predviđa da će, ako upadnete u ozbiljnu nesreću, popravak vašeg EV-a koštati 30% više od popravka usporedivog automobila na gorivo.

I dok cijena ulaska na tržište električnih vozila potencijalno postaje sve atraktivnija, konkurencija postaje posve opaka. Etablirani proizvođači automobila konačno ozbiljno shvaćaju električnu tehnologiju. U isto vrijeme, ambiciozni kineski brendovi poput BYD-a i MG-a pojačavaju se s modelima s agresivnim cijenama. Čini se da će preživjeti samo najjači.

EV startup scena nekada je bila puna obećanja o letećim automobilima i samovozećim čudima ali... Kopmanije poput Lucida i Nia suočavaju se s ogromnim problemima, Rivian sa svojim najnovijim R2 i iznenađenjem R3 očajnički pokušava doći do daha. Drugi su na aparatima za održavanje života, očajnički tražeći kapital. Gartner predviđa da neki od ovih blještavih EV nada jednostavno neće preživjeti godine koje slijede.

Električni automobili postaju sve moderniji, ali to dugoročno možda neće biti lakše za vaš novčanik. Povrh toga, trka za osvajanje kupaca postaje besplatna za sve, a cilj se ne nazire. Je li ovo čista, pristupačna budućnost automobilizma koja nam je obećana? Svima će nam trebati puno strpljenja jer odgovori neće stići tako brzo, prenosi Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije