Mogućnosti

Geely kaže da ima neunštivu bateriju koja traje milion km

Geely kaže da ima neunštivu bateriju koja traje milion km
Foto: Geely | Geely kaže da ima neunštivu bateriju koja traje milion km

Kineski proizvođač autombila Geely je predstavio novu litij-željezno-fosfatnu bateriju, za koju kaže da omogućiti ukupnu vožnju od čak milion kilometara i trajati čak 50 godina.

Takođe se brže puni, bolje djeluje u hladnim okruženjima i može da izdrži ozbiljne udarce. Nova baterija, poznata kao Short blade ima poboljšanu gustinu i sigurnost energije. Koristi višeelementne materijale elektroda kako bi se značajno smanjila brzina unutrašnje hemijske reakcije, što je, tvrdi kopmanija, jedan od glavnih razloga zašto ova nova vrsta baterije može da ponudi produženi vijek trajanja.

Kineski proizvođač automobila kaže da se baterija može puniti 3.500 puta, što odgovara prelasku čak milion kilometara, a sve s minimalnim uticajem na domet baterije. Ne samo da će produženi vijek upotrebe pomoći preostaloj vrijednosti korištenih električnih vozila, već Geely kaže da će smanjiti emisiju  karbona za više od 80.000 tona godišnje. Ćelija ima kapacitet od 192 Wh/kg i približno je 40% kraća od konkurentne Blade baterije. Novoj bateriji za punjenje je trebalo samo 17 minuta i četiri sekunde. Osim toga, na temperaturama od -30 ° C baterija je zadržala 90,54% svog kapaciteta.

Geely ističe da je posebno ponosan na to koliko je baterija sigurna. Ako se ćelija probuši, sloj aluminijske folije automatski će se spojiti u dijafragmu baterije da bi se stvorio izolacija koja sprečava kratke spojeve i toplotni udar. Tokom testiranja, baterija je probušena s osam čeličnih igala od pet mm istovremeno i ostavljena da stoji sat vremena, a nije bilo nikakvih loših učinaka. Geely je takođe pucao u bateriju metkom kalibra 5,8 mm i nije došlo do zapaljenja.

Testiranje tu nije stalo. Nova baterija takođe je uronjena u morsku vodu, bačena u vatru, stavljena u ekstremno hladno okruženje, udarena sa strane, zgnječena s 26 tona teškim teretom...

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije