Mogućnosti

Glavobolje vozača: Najčešći kvarovi Bosch pumpe i kako ih prepoznati

Glavobolje vozača: Najčešći kvarovi Bosch pumpe i kako ih prepoznati
Foto: Ilustracija | Glavobolje za vozače: Najčešći kvarovi Bosch pumpe i kako ih prepoznati

Bosh pumpa je jedan od dijelova automobila za koji može da se kaže da je srce dizelskih motora, ali i veliki strah vozača.

To je zato što kvar Bosch pumpe može da prouzokuje i potpuni prestanak rada motora, a njene popravke su izuzetno skupe. Osim toga, jako je teško naći stručnog majstora za popravku ovog osjetljivog dijela.

Šta je zapravo Bosch pumpa?

Bosch pumpa zapravo je dizel pumpa visokog pritiska. U suštini, njen posao je da dozirano ubrizgava gorivo u cilindre, čime se pokreće dizel motor.

Pumpa za ubrizgavanje se upravlja indirektno sa radilice do zupčanika, lanaca ili zupčastog remena, koji takođe daju pogon bregastoj osovini. 

Rotacija se vrši pri brzini polovine radilice u konvencionalnom četvorotaktnom motoru. Gorivo se ubrizgava u blizini gornjeg centra kompresijskog udara u cilindru.

Ovaj pritisak može da ide i do 220 bara. To može da vam olakša da sami dijagnostikujete kvar. Odnosno, ukoliko ne osjećate pritisak, znači da imate problem sa pumpom.

Najčešći kvarovi?

Najčešći kvarovi na Bosch pumpi mogu da se podjele u tri kategorije i to:

  • Loše dihtovanje;
  • Mehanički kvarovi, i;
  • Kvarovi elektronike.

Krenimo redom...

1. Loše dihtovanje

Ovi problemi najčešće mogu da se jave tokom zime, odnosno pri niskim temperaturama.

Loše dihtovanje možete prepoznati po nemogućnost pokretanja automobila ujutro kada su temperature niže. Međutim, nakon nekog vremena automobil ipak upali i radi gotovo normalno. 

Problem sa dihtovanjem se uglavnom javlja na šrafu za blokiranje pumpe jer se gumica za dihtovanje istroši.

Popravka lošeg dihtovanja može da bude i 100-150 maraka u zavisnosti od majstora do majstora i naravno od automobila.

2. Mehanički kvarovi

Mehanički kvarovi Bosch pumpe prepoznaju se prilikom paljenja automobila, a za njih je karakteristično da automobil ne prima gas i iz auspuha ispušta bijeli dim.

Iako je "uspostavljanje dijagnoze" lako, popravka i nije baš, a nije ni malo jeftina.

"Lijek" je često kompletna reparacija i promjena svih pokvarenih dijelova. Cijena je rijetko gdje i rijetko kada manja 500 maraka, ali gotovo svi majstori koji vrše ove popravke daju garanciju na svoj rad.

3. Kvarovi elektronike

Kada govorimo o elektronskim problemima sa Bosch pumpom, jedan od čestih kvarova je na ventilu za podešavanje količine goriva. Pumpa ne daje gorivo pa samim tim nije moguće upaliti automobil. Uglavnom se rješava zamjenom mosfet tranzistora.

Nije rijedak ni slučaj da se javi greška u CAN komunikaciji, a tada se pumpa ne odaziva na komande. Ovdje se najvjerovatnije radi o kvaru stabilizatora napona od 5V koji se jako jednostavno mijenja.

Napomena

Ukoliko vam se javio ili se javi problem sa Bosch pumpom, nikako nije pametno da tražite polovnu. U startu ćete proći i do duplo jeftinije, ali u tom slučaju rizikujete da vam se kvar ponovi. Odnosno, sve ima svoj vijek trajanja pa tako i ove pumpe, te stoga ne možete da znate koliko je "života" ostalo polovnoj pumpi.

Ukoliko nemate novca, ili jednostavno ne želite da izdvojite za novu pumpu, onda je reparacija pametnije rješenje nego polovna.

Većina majstori koji rade reparaciju i popravku Bosch pumpi daje garanciju na svoj rad. Naravno i tada je moguće da se problem ponovi, ali u tom slučaju bar nećete plaćati novu popravku, osim ako ste prekršili uslove garancije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije