Mogućnosti

Škoda kakvu još niste vidjeli: Predstavljen Vision Gran Turismo (FOTO)

Škoda kakvu još niste vidjeli: Predstavljen Vision Gran Turismo (FOTO)
Foto: Škoda | Škoda kakvu još niste vidjeli: Prestavljen Vision Gran Turismo (FOTO)

Škoda je predstavila Vision Gran Turismo, spektakularni potpuno električni koncept automobil u igri Gran Turismo 7 PlayStation, čime proširuje prisutnost u svijetu digitalnih trka.

Crpeći inspiraciju iz modela 1100 OHC Spider iz 1957. godine, Škoda Vision Gran Turismo sa čisto električnim pogonom na sve točkove "opremljen" je sa četiri elektromotora, ukupne snage 1.071 KS (800 kW), dok maksimalni obrtni moment iznosi 1.200 Nm, prenosi b92.

"Koijreni Škoda Motorsporta sežu više od 120 godina unazad, sa nebrojenim uspjesima. Studija Škoda Vision Gran Turismo povezuje naše bogato naslijeđe sa našom električnom budućnošću i novim modernim solidnim dizajnerskim jezikom", kaže generalni direktor Škode, Klaus Celmer.

Ovaj elegantni jednosjed ističe Škodin moderan dizajnerski jezik kroz prednja svjetla u obliku slova T, mat Explorer Green zelenu boju (poput koncepta Vision 7S) i udubljenje na haubi sa natpisom Škoda.

Koncept crpi inspiraciju iz modela 1100 OHC Spider iz 1957. sa njegovom dugačkom haubom i zdepastim zadnjim dijelom, iako ga krase potpuno nove karakteristike, poput dvostrukog zadnjeg krila i otvorenog zadnjeg dijela, gdje su ogibljenje i električni motori potpuno otkriveni.

Unutra se nalazi podesivo sjedište, centralno pozicionirano kao kod trkačkog bolida, opremljeno pojasom koji se vezuje u šest tačaka.

Ispred vozača, u saradnji sa iskusnim igračima, razvijen je volan sa ravnim dnom sa interfejsom i rasporedom dugmadi zasnovanim na profesionalnim volanima za igranje.

Ekran u kokpitu prikazuje brzinu, režim vožnje i nivo baterije, ali može poslužiti i kao retrovizor. Koncept koristi bateriju kapaciteta 87 kWh koja šalje snagu preko jednostepenog mjenjača do četiri elektromotora za ukupnu izlaznu snagu od 1.071 KS.

Tu je i sistem za distribuciju obrtnog momenta sa električnim motorom za svaki točak za koji Škoda tvrdi da pruža "bolje performanse u krivinama, obezbjeđujući brzo iskustvo vožnje".

Škoda nije prva automobilska kompanija koja je predstavila Vision Gran Turismo.

Ferrari 2022. prikazao istoimeni koncept, a McLaren je svoj napravio još 2017. godine pod nazivom Ultimate Vision Gran Turismo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije