Mogućnosti

Greška u mijenjanju brzina koja može dovesti do velikog kvara

Greška u mijenjanju brzina koja može dovesti do velikog kvara
Foto: Pixabay/Ilustracija | Greška u mijenjanju brzina koja može dovesti do velikog kvara

Vozite li automobil s ručnim mjenjačem, uvijek postoji opasnost od kobne greške, da iz, na primjer, pete brzine prebacite u drugu. Okretaji motora naglo će porasti i, ako na vrijeme ne reagujete, može se dogoditi izuzetno skup kvar:

"Visok broj okretaja motora izvan maksimalno predviđenog broja okretaja motora može rezultirati mehaničkim oštećenjem na motoru, prvenstveno na razvodnom mehanizmu za otvaranje i zatvaranje ventila. 

Stariji motori, koji imaju veću propusnost kompresije zbog istrošenosti klipnih prstena, skloni su kod povišenih okretaja motora sami podići ulje iz uljnog korita preko oduška motora i izbaciti ga u usisnu granu, što rezultira nekontrolisanim samopaljenjem ulja i vozač više nije u mogućnosti regulisati broj okretaja, koji odlazi najčešće izvan maksimalnog broja okretaja koji rezultiraju najčešće mehaničkom štetom na motoru. 

Kod pojedinih proizvođača postoji sigurnosna blokada, odnosno oni mogu elektronički isključiti ubrizgavanje kako bi spriječili daljnje podizanje okretaja motora van dozvoljenog broja okretaja motora", objasnio je za HAK Reviju Marin Morava, tehnički savjetnik u Hrvatskom autoklubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije