Mogućnosti

Hyundai i Audi sarađuju na razvoju vodoničnih gorivnih ćelija

Hyundai i Audi sarađuju na razvoju vodoničnih gorivnih ćelija
Foto: Ilustracija | Hyundai i Audi sarađuju na razvoju vodoničnih gorivnih ćelija

Hyundai i Audi, dva proizvođača automobila koji najviše vjeruju u budućnost automobila koji će koristiti vodonik kao pogonsko gorivo, potpisali su sporazum o saradnji po kom će zajedno razvijati vodonične gorivne ćelije.

Na samom početku ove saradnje, Hyundai će snabdijevati kompaniju Audi dijelovima i znanjima iz oblasti pogona na vodonik, koje je stekao tokom razvoja modela iX35 i novog modela Nexo, koji kao pogonsko gorivo koriste upravo vodonik. 

Ovaj sporazum se odnosi i na brendove Kia i Volkswagen, te će ovi proizvođači razmjenjivati tehnologiju. Iako trajanje sporazuma nije poznato, predstavnici obje kompanije su naveli da će novo partnerstvo dovesti do toga da one zauzmu vodeću poziciju na tržištu, te da će se ubrzati razvoj tehnologije vodoničnih gorivnih ćelija. 

"Ovaj sporazum je još jedan dokaz da Hyundai teži ka kreiranju održive budućnosti, odnosno da želi da se smanji negativni uticaj automobilske industrije na prirodu, a najveću korist od toga će imati naravno klijenti", izjavio je podpredsjednik kompanije Hyundai, Juisun Čung. 

"Uvjereni smo da će parnerstvo kompanija Hyundai Motor Group i Audi uspješno pokazati viziju i prednosti vozila sa pogonom na vodonik, ne samo javnosti već i drugim proizvođačima", dodao je on. 

Član borda direktora za tehnički razvoj kompanije Audi, Piter Mertens je naveo da će partnerstvo dovesti do daljeg i bržeg razvoja vodoničnih gorivnih ćelija.

"Naš cilj je da težimo ka budućnosti bez štetnih gasova koji dolaze iz automobila, a vodonične ćelije su, vjerujemo, najbitniji korak ka tome", dodao je on. 

Naime, kao što smo već spomenuli, Hyundai je na tržište već plasirao vozila sa vodoničnim gorivnim ćelijama, dok Audi još uvijek radi na prvom svom takvom modelu. 

Kompanija Audi planira da na tržište lanisra malu seriju produkcijskog modela sa vodoničnim gorivnim ćelijama početkom sljedeće decenije, a on će imati formu sportskog SUV-a. 

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije