Mogućnosti

Hyundai i Kia ispred Porschea

Hyundai i Kia ispred Porschea
Foto: Ilustracija | Hyundai i Kia ispred Porschea
N.N.

Istorijski uspjeh za korejsku autoindustriju. Tri najkvalitetnije marke dolaze iz Koreje, a konkurisati im više ne može ni Porsche.

U svom godišnjem izvještaju J. D. Power je proveo istraživanje kvaliteta novih automobila i odagnao svaku sumnju u kvalitetu korejskih automobila. Naime, apsolutni pobjednik s najmanje prijavljenih problema po automobilu je Genesis (68 prijavljenih problema na 100 automobila), premium brand koncerna Hyundai Kia. Pogađate, slijede upravo Kia sa 72 i Hyundai sa 74 prijavljena problema.

Top pet najkvalitetnijih marki zaokružuju njemački Porsche i veliko iznenađenje, američki Ford. Da, nekadašnji vladari, japanski brandovi poput Honde i Toyote, doslovno su zbačeni s trona. Da stvar bude gora, Toyota i Honda su pali ispod industrijskog prosjeka za ovu godinu, koji se zasniva na broju prijavljenih problema u prvih 90 dana vlasništva. Toyota se morala zadovoljiti 17., a Honda tek 23. mjestom. I ovdje je glavni problem bila elektronika te činjenica da nisu napredovali u odnosu na godinu prije. S druge strane, kvaliteta američkih vozila drastično se poboljšala.

Na samom dnu takođe ima iznenađenja. Dok smo od Jaguara i Land Rovera navikli da drže fenjer, švedski Volvo je iznenađenje. Za utjehu recimo kako je kod sve tri marke glavni uzrok problema upravo infotainment. Zato ne treba čuditi što je nisko i Subaru, marka čiji automobili u studijama pouzdanosti polovnih vozila redovno drže vrh.

Industrijski prosjek je trenutno 93 prijavljena problema na 100 automobila, a većina prijavljenih problema tiče se elektronike. Tako ovdje jednak status imaju bezazleni problemi poput kompliciranog infotainmenta, ali i curenja ulja.

Najveći napredak u kvaliteti bilježi Mazda, a prate je Mitsubishi, Cadillac i Infiniti.

Gledano po modelima, apsolutni kralj je i dalje Porsche 911 s 48 prijavljenih problema. Nimalo čudno jer je doista teško zamisliti da se netko žali na 911-icu. Gledano po modelima, razloga za zadovoljstvo mogu imati BMW i Mercedes od evropskih marki, kao i Porsche.

(index.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije