Mogućnosti

Jaguar sprema inovaciju u borbi protiv virusa korona

Jaguar sprema inovaciju u borbi protiv virusa korona
Foto: Screenshot / Youtube | Jaguar sprema inovaciju u borbi protiv virusa korona

Inovativna tehnologija beskontaktnog "tačskrina" ne samo da će štititi od zaraze nego će pomoći i da saobraćaj bude bezbjedniji.

"Prediktivni ekran na dodir" će biti naziv ove tehnologije koja koristi senzore kako bi predvidjela gestikulaciju vozača i kako bi se željena stvar uradila bez potrebe da se ekran zapravo dotakne.

Iz Jaguar Land Rovera tvrde da su testovi u laboratoriji i na putu prošli jako dobro i da se ova vještačka inteligencija upotrijebila na kvalitetan način i da ubija viruse i smanjuje zarazu do 50 odsto, što je posebno produktivno u doba korona virusa.

"Kako zemlje širom svijeta završavaju karantine i 'zaključavanja', uvidjeli smo da se tačskrin ekrani u javnosti sve više koriste: bilo željeznicama, bioskopima, bankomatima, pa čak i bankomati i samouslužne kase u supermarketima, ali i pojedine fabrike. Ova tehnologija nam omogućava da pomognemo ljudima da dodirnu ekran i ispune ono što su željeli, ali bez fizičkog kontakta. Tako sprečavamo širenje bakterija i virusa", rekao je Li Skripčuk, inženjer zadužen za razvijanje ovog sistema, prenosi "B92".

Kako to sve izgleda pogledajte u priloženom video snimku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije