Mogućnosti

Jeep Wrangler opet razočarao na testu bezbjednosti

Jeep Wrangler opet razočarao na testu bezbjednosti
Foto: Print Screen/Youtube | Jeep Wrangler opet razočarao na testu bezbjednosti

Uprkos modifikacijama koje je proizvođač napravio kako bi riješio ovaj problem, Jeep Wrangler sa četvoro vrata ponovo se prevrnuo na testu sudara američkog Instituta za bezbjednost na putevima (IIHS).

Popularni terenac marke Jeep ponovo je pokazao istu boljku na testu frontalnog sudara sa malim preklapanjem kontektnih površina. Auto se nakon udarca u barijeru koja se nalazi sa vozačeve strane automobila prevrnuo na suprotnu, desnu stranu.

Iako je bezbjednosni "kavez" koji čuva putničku kabinu odradio dobar posao i zaštitio vozača od povreda izazvanih samim udarcem u prepreku, zbog naknadnog prevrtanja Jeep Wrangler je dobio ocjenu "marginalan", što je drugi najlošiji mogući rezultat

IIHS je naveo da vozilo koje se prevrne na bok predstavlja dodatne rizike od povreda putnika, iako njegov test nije nužno opremljen za njihovo mjerenje, između ostalog i zato jer pri sudaru ima samo jednu lutku u vozilu za ovaj konkretan test.

Prevrtanje vozila takođe povećava rizik da putnik ispadne iz vozila. To je posebno zabrinjavajuće za Jeep Wrangler jer ima vrata i krovne dijelove koji se po potrebi mogu ukloniti.

Pored prevrtanja na bok, test je takođe otkrio da, u slučaju sudara sa malim preklapanjem, postoji značajan rizik od povrede lijeve noge i stopala vozača. Takođe je navedeno da se kombinovani bočni vazdušni jastuk za glavu i torzo nije aktivirao na ovom testu sudara.

Rezultat je vrijedan pažnje jer je izuzetno sličan testu sudara Wrangler sa 4 vrata iz 2019, koji se takođe prevrnuo na bok u testu sudara sa malim preklapanjem. IIHS izvještava da Stellantis (ranije FCA) radi na rješavanju ovog problema od tog prvog testa sudara.

Ono što je, možda, još poraznije za kompaniju je to što je model prethodne generacije prije 2018. dobio ocjenu "dobar" na istom testu sudara.

Ta ocjena je inače neophodna da bi vozilo bilo uzeto u obzir za nagradu Top SafetyPick.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije