Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Kako da brzo osušite "poplavljene svjećice"?

Kako da brzo osušite "poplavljene svjećice"?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako da brzo osušite "poplavljene svjećice"?
N.N.

Jedna od stvari koja može da se dogodi automobilu po hladnom vremenu je da se starter pri paljenju pokrene, ali da se motor ne pokreće. Rezultat toga su "potopljene" svjećice i "presisao" motor.

Tada je potrebno dosta vremena da se svjećice osuše, ali postoji i način da se stvari urade brže i bez posebnih alata. Tokom hladnog starta, automobilska elektronika pokušava da pomogne motoru obogaćujući smjesu vazduh - gorivo tako što dovodi više goriva u komoru za sagorijevanje.

I dok se novi motori sa dobrom kompresijom, novim svjećicicama, savršeno čistim brizgaljkama za gorivo i baterijom koja je na visini zadatka, sa takvom ledenom situacijom mogu lako nositi, automobili sa nešto više kilometara staža i kojim problemom ispod haube, bi mogli da imaju poteškoća.

Razlog zbog koga se svjećice "poplave" benzinom je jednostavan - gorivo ulazi u komoru za sagorijevanje, ali se ne pali. Svjećice se bukvlano nalivaju benzinom, nakon čega je nemoguće pokrenuti motor.

To je samo posljedica

Problem ne leži isključivo u samom motoru. Iskra ne nastaje zbog više od dopola ispražnjenog akumulatora - njegova snaga jednostavno nije dovoljna. Ako svjećice nisu dugo mijenjane, to takođe može biti razlog da se gorivo ne zapali. One, kao i sve drugo, mogu biti istrošene ili se može desiti da se oštete tokom zamjene.

Problem može da se krije u neispravnim kablovima koji treba da prenesu energiju potrebnu za stvaranje varnice. Jednostavno, ako su svi uslovi tu a nema varnice na svjećici - postoji problem sa strujom ispod haube. Šta god da je razlog, rezultat je isti. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja pokretanja, ne vrijedi ni pokušavati dalje, svjećice će garantovano biti poplavljene nesagorjelim gorivom.

Čim vozaču postane jasno da ima problema, uzima ključ za svjećice i zavlači se ispod haube kako bi odvrnuo svjećice i osušio ih pomoću krpa, upaljača ili drugih dostupnih sredstava. Ali šta ako niste kući ili pravog alata nema u automobilu?

Par trikova

Postoji nekoliko načina da se riješi problem. Prvi je, možda, pogodan za većinu automobila, gdje je moderna brizgaljka odgovorna za dovod goriva u komoru za sagorijevanje. Metoda omogućava sušenje, ili, drugim riječima, "produvavanje" cilindara.

Da biste to uradili, prije pokretanja motora, morate da pritisnete pedalu gasa od poda i da je zadržite. U tom slučaju, okretanjem ključa za paljenje pokrenite starter. U ovom trenutku, elektronski "mozak" motora aktivira pročišćavanje, isključujući dovod goriva u komoru za sagorijevanje. Čitav proces će trajati ne više od 10 sekundi, nakon čega treba da otpustite papučicu gasa - snabdevanje gorivom će se nastaviti i motor će oživjeti.

Evo i jedne zanimljivosti u vezi sa ruskim automobilima. Naime, da bi pokretanje motora bilo uspješno po hladnom vremenu u ruskim automobilima gdje je uvijek neki snijeg i mraz, vozač je dobio "plazmer" da pomogne vozaču. Ovo je režim u sistemu za paljenje u kome se impuls primjenjuje na svjećice tokom 30 do 90 sekundi, zahvaljujući čemu se svjećice zagrijavaju i tako se uklanja kondenzacija.

Međutim, obje metode ne uklanjaju potrebu da sa sobom nosite ključ za svjećice. Kada sve drugo zakaže, kutija sa alatom u gepeku može postati taj zlatni sastojak, zahvaljujući kome će motor vašeg automobila "disati" svim cilindrima.

(Autorepublika.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije