Mogućnosti

Kako je prošao BMW X2 na testu "izbjegavanja losa"?

Kako je prošao BMW X2 na testu "izbjegavanja losa"?
Foto: Youtube/Screenshot | Kako je prošao BMW X2 na testu "izbjegavanja losa"?

Od kada je švedski magazin Teknikens Värld (svijet tehnike) uveo takozvani test "izbjegavanja losa" (moose test), brojni modeli koji su važili za izuzetno bezbjedne su pokazali ozbiljne nedostatke prilikom oštrog manevrisanja vozilom.

Upravo je naglo manevrisanje i promjena pravca kretanja jedan od ključnih bezbjednosnih faktora, jer prilikom takvih situacija automobili značajno gube na stabilnosti i nerijetko se prevrnu na krov.

Test "izbjegavanja losa" je najbolji način da se provjeri stabilnost vozila u tim situacijama, a jedan od posljednjih aktuelnih modela koji je bio podvrgnut ovom testu je BMW X2.

Bavarski kompaktni SUV je uspješno savladao ovaj test pri brzini 73 km/h, ali pri 75 km/h vozač nije uspio da vrati automobil na predviđenu putanju, dok je sa 77 km/h oborio jedan čunj.

X2 je pokazao zadovoljavajuću stabilnost karoserije bez previše naginjanja, ali je evidentna sklonost automobila ka predupravljanju, što je posljedica prelaska BMW na platformu sa pogonom na prednjoj osovini.

Naravno, X2 je kao i većina BMW modela dostupan i u verziji sa pogonom na sva četiri točka (xDrive) uz snažnije agregate.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije