Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Kako popraviti mehanizam za podizanje stakala?

Kako popraviti mehanizam za podizanje stakala?
Foto: Flickr / Ilustracija | Kako popraviti mehanizam za podizanje stakala?
N.N.

Prvi automobili nisu ni imali stakla na vratima, oni koji su se kasnije pojavili imali su ih, ali se nisu mogla dizati i spuštati. Prošlo je vremena i vremena dok se osmislio mehanizam za dizanje i spuštanje stakala na automobilu.

Danas smo došli do toga da mnoga vozila nemaju ručno podizanje stakala već automatsko, električno, s malim elektromotorom koji se aktivira svaki puta kada stisnemo određenu tipku. Šta uraditi kada shvatimo da ne možemo normalno dizati ili spuštati stakla?

Kvarovi s dizanjem i spuštanjem stakala zaista su raznovrsni i ponekad se čini da koliko je automobila, toliko je i različitih vrsta kvarova na podizačima stakala. Na primjer, samo neki od problema koje vozači imaju sa staklima su: staklo se diglo ili spustilo do pola te više ni makac, stakla se otvaraju za vrijeme vožnje, ali ipak je to izraženije za kišnih dana, staklo se da spustiti, ali se više ne da podignuti… Dakle, kao što vidite, problemi su mnogi, jednako kao i dijelovi koji se nalaze u mehanizmu podizanja i spuštanja stakala.

Ako se želite sami uvjeriti kako izgleda mehanizam dizanja i spuštanja stakala, najbolje je da skinete tapacirung sa vrata i potom zaronite u čudesan svijet mehanizma za stakla. Ima tu mnogo sitnih dijelova, sajla, vodilica. Danas su mnogi od tih sitnijih dijelova izrađeni od plastike, što je, dakako problem, jer vozila često ostaju na suncu, a pod djelovanjem visokih temperatura te kasnije sile kojom se staklo diže ili spušta, plastika lako puca.

Mnogi će preporučiti da se za dobar popravak mehanizma za stakla potrebno obratiti dobrom majstoru koji se time bavi. Ako imate čovjeka koji se istinski razumije u te mehanizme, onda ste zaista ‘na konju’. Međutim, često čak ni majstor ne može otkriti u čemu je stvar pa se problem s dizanjem ili spuštanjem stakala može protegnuti unedogled.

Želite li se sami oprobati u detektovanju kvara, prvo se naoružajte s mnogo strpljenja. Kao prvo, strpljenje vam treba dok dođete do samog mehanizma u vratima (često je potrebno doslovno rastaviti cijela vrata!), a kao drugo, dok ga pregledavate i utvrđujete mogući kvar (posebno ako se ne razumijete u cijeli sistem, u početku vam neće biti lako razumljivo šta gdje ide i kako izgleda isparavan, a kako pokvaren podizač). Većina vozača odlučiće se za izmjenu cjelokupnog mehanizma podizača stakala, a treba znati da praktično svaki model vozila ima i sebi pripadajući mehanizam za stakla te postoje razlike u cijenama.

Zbog visoke cijene ne čudi da se mnogi vozači odlučuju za popravku postojećih mehanizama za podizanje stakala. Originalne i nove sitne dijelove za ove mehanizme poprilično je teško pronaći u trgovinama pa mnogi pribjegavaju kupovini polovnih mehanizama, dakle iz slupanih automobila te potom uzimaju dio koji im treba nadajući se da će im on dobro poslužiti, odnosno da je još uvijek u dobrom stanju.

Mnogo toga u mehanizmu spuštanja stakala zapravo zavisi od materijala od kojeg su dijelovi izrađeni, a takođe pokazalo se da neka od vozila imaju serijsku grešku upravo u tim mehanizmima. Zbog prihvatljivije cijene mnogo dijelova se izrađuje od plastike, međutim i trajnost je znatno manja. Iako dosta teško, nije nemoguće plastične dijelove mehanizma zamijeniti dijelovima izrađenim od trajnijih materijala, kao što je na primjer aluminijum. Potrebno je biti uporan u potrazi, kako za dijelovima, tako i za mehaničarima koji su spremni uložiti dosta vremena dok ne detektuju pravi kvar. U svakom slučaju, nemojte odustajati jer strpljenje i upornost se u potrazi za najboljim dijelovima za mehanizam podizanja stakala itekako isplate.

(Silux.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije