Mogućnosti

Kako pravilno koristiti klimu u automobilu kada vozite djecu?

Kako pravilno koristiti klimu u automobilu kada vozite djecu?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako pravilno koristiti klimu u automobilu kada vozite djecu?

Vožnja automobilom tokom toplih ljetnih dana, može biti pravi izazov naročito ako se vozite s malom djecom ili bebama.

U automobilu je pretoplo ako ne koristite klimu, a ako je upalimo plašimo se kako će to uticati na naše najdraže. Ukoliko se pridržavate ovih savjeta vaše putovanje će biti prijatno i bezbjedno.

Roditelji često nisu sigurni da li koriste pravilno klima uređaj u svom vozilu. Ukoliko ste i vi među njima evo nekoliko korisnih informacija.

Rashladite automobil prije vožnje

Prvi savjet je da obratite pažnju gdje ćete da parkirate automobil tokom ljetnih dana. Ukoliko ste u mogućnosti da auto ostavite u hladovinu to je najbolja opcija, ali ako morate da ga parkirate na suncu, onda se pobrinite da ga rashladite prije nego što djeca uđu unutra.

Umerene temperature

Stručnjaci ističu da bebe i mala djeca mogu boraviti u klimatiziranom prostoru, ali pod uslovom da razlika u temperaturi unutra i napolju nije velika. Preporučuje se da razlika u temperaturi vazduha ne prelazi 3 do 5 stepeni.

Namjestite da vazduh duva prema gore

Vožnja tokom toplijih dana iziskuje korišćenje klime u automobilu, ali vrlo je važno da se pazi kako se ona korisiti. Ako se u automobilu nalazi dijete bitno je da nije na udaru vazduha iz klima uređaja. Najbolje je da klimu namjestite tako da vazduh duva prema gore. Podignite poklopac, ali pazite u kom smijeru će se on odbijati, kako ne bi ponovo bio usmjeren na mališane, piše Prva.rs

Koristite odvlaživanje

Ako koristite klima uređaj u vozilu, onda to radite umjereno. Međutim, ukoliko je u vozilu prevruće prostor prvo rashladite, pa onda uključite funkciju odvlaživanja, zbog toga što smanjenjem vlažnosti vazduha temperatura od 26, 27 stepeni će biti mnogo podnošljivija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije