Mogućnosti

Kako provjeriti ispravnost alternatora?

Kako provjeriti ispravnost alternatora?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako provjeriti ispravnost alternatora?

Alternatorom nazivamo električni generator koji puni električnom energijom sve uređaje na automobilu te takođe puni akumulator.

Generator se ponaša poput male elektrane koja daje struju kada je vozilo treba. Generatore dijelimo na dinama i alternatore.

Dinama su generatori istosmjerne struje dok su alternatori generatori izmjenične struje. 

Dakako, većina automobila u današnjem svijetu ima alternatore, dakle generatore izmjenične struje jer su jači i kod veoma malog broja okretaja daju električnu energiju kojom se puni akumulator. Da bi se akumulator napunio, potrebna mu je istosmjerna struja pa iz tog razloga alternator ima usmjerivač koji je tu da bi pretvorio izmjeničnu struju u istosmjernu.

S alternatorom su česti problemi pa tako često možemo čuti rečenicu: ‘Otišao mi alternator!’ Na instrumentalnoj ploči postoji lampica koja svijetli ukoliko imamo problema s ovim dijelom. Ako se ona pali, znak je da je motor u opasnosti. 

Naime, kada se pali kontrolna lampica za alternator, znači da auto uskoro može stati, a na motoru će se pojaviti kvar, u većoj ili manjoj mjeri.

U nekim slučajevima kod pojave kontrolne lampice može se raditi o bezazlenom kvaru kao što je kontakt što ćemo, dakako lako riješiti. 

Ipak, u najtežim slučajevima može značiti i potpuni prestanak rada alternatora jer akumulator bez njega može isporučivati struju još samo neko kratko vrijeme. 

Kada se lampica upali takođe može puknuti i remen koji je pokretač alternatora, što takođe može postati veliki problem.

Osim remena, čest je i kvar kojeg prouzrokuje regler, najčešće zbog istrošenosti četkica, ali i kvara u elektronskom dijelu reglera. Kvar na regleru se lako može i nanjušiti jer zbog njega u kabini se može pojaviti jak miris kiseline. 

Tada treba otvoriti poklopac motora i provjeriti gornju površinu akumulatora. Ako je ona vlažna, znači da kiselina izlazi iz akumulatora jer je punjenje prejako. 

Regler je odgovoran da se akumulator pravilno puni pa je u ovom slučaju potrebno njega zamijeniti. Kvar na alternatoru se može pojaviti i kada se lampica upali samo prilikom paljenja, a kasnije, kada motor proradi, ona se ugasi.

Uz sve ovo, prije nego se ikakav kvar dogodi, dobro je izvesti i razna mjerenja. 

Na primjer dobro je posebnim uređajem kojeg možete kupiti ili, ako vam je to prevelika stavka, onda kod automehaničara, izmjeriti napon akumulatora. 

Napon akumulatora mora biti između 13,5 i 14 V. Napon se treba izmjeriti dok motor radi, ali takođe i u samom trenutku paljenja jer ako padne ispod 10 V znak je i da je sam akumulator pri kraju. 

Kada ima kolebanja u naponu na samom akumulatoru, znak je da i alternator takođe ne radi dobro te se na njemu pojavio kvar.

I sam alternator se može ispitati. Kod ispitivanja alternator treba dovesti na radnu temperaturu od 25 stupnjeva, potom isključiti motor i odvojiti minus pol akumulatora od mase, potom na provodnik od B+ priključka treba staviti štipaljku ampermetra, a između priključka B+ i mase treba staviti voltmetar. Nakon toga treba odvojiti regler od alternatora, vratiti vezu s negativnog pola akumulatora te nakon toga spojiti izvod D+ i DF na alternatoru. 

Potom treba dati kontakt i uključiti dugačka svjetla te provjeriti svijetli li kontrolna lampica. Nakon toga motor treba pokrenuti i lampica bi se trebala ugasiti. 

Potrebno je lagano povećavati broj obrtaja motora dok i sam alternator ne postigne to isto. 

Kada je alternator ispravan, ampermetar će pokazivati struju blizu nazivne vrijednosti 2/3 Imax, prenosi Autopress.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije