Mogućnosti

Kako se pokazao Mercedesov pik-ap na "moose testu"?

Kako se pokazao Mercedesov pik-ap na "moose testu"?
Foto: N.N. | Kako se pokazao Mercedesov pik-ap na "moose testu"?

Takozvani "test sjevernog jelena" (moose test) bio je koban po mnoge modele automobila sa povišenom karoserijom, s obzirom da je oštro manevrisanje pri brzinama većim od 60 km/h slaba tačka ove vrste vozila.

Automobili konstruisani za terensku vožnju, u koje spada i pik-ap Mercedes X klase, zbog povišenog težišta naročito su osjetljivi na nagla skretanja pri srednjim i većim brzinama na putu.

Mnogi takvi modeli koji su važili za izuzetno bezbjedne pokazali su ozbiljne nedostatke prilikom oštrog manevrisanja vozilom na "testu sjevernog jelena". Među njima su bili Jeep Grand Cherokee (2012.) i Toyota Hilux (2016.).

Inače, test se sastoji iz manevra nagle promjene pravca, pri brizini od 60 ili više km/h, čime se simulira izbjegavanje određene prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbjedan u datim okolnostima.

Naziv testa potiče o švedskog magazina Teknikens Värld (svijet tehnike), koji već decenijam na ovaj način ispituje nove modele automobila. Na putevima u toj zemlji sjeverni jeleni su česta pojava jer njihove ustaljene, prirodne pravce kretanja presecaju savremene saobraćajnice.

Test sjevernog jelena sprovodi i španski automobilski sajt km77.com, koji je nedavno ispitivao manevarske mogućnosti Mercedesa X klase, baziranog na pik-apu Nissana Navara. Odabrana je verzija X 250d sa dizel motorom od 190 ks.

Iako je riječ o proizvođaču premijum automobila, Mercedes se svojevremeno “opekao” na ovom testu, kada je 1997. Teknikens Värld uspio da prevrne tada tek predstavljenu A klasu.

Međutim ispostavilo se je nova X klasa potpuno dorasla izazovu i bez problema je prošla izuzetno zahtjevan test pri brzini od 69 km/h, dok je pri 70 km/h vozilo oborilo jedan od čunjeva, ali su svi točkovi i dalje ostali čvrsto pripojeni uz asfaltnu podlogu.

Mercedes X klase zatim je uspješno prošao i test slalom vožnje.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije