Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Kako semafori komuniciraju sa automobilima?

Kako semafori komuniciraju sa automobilima?
Foto: Screenshot | Kako semafori komuniciraju sa automobilima?
N.N.

Povezanost automobila i gradskog sistema pametnog saobraćaja, omogućava semaforima da komuniciraju sa vozilima, putem oblaka, u realnom vremenu, kao i sa ekranima na saobraćajnicama.

U projektu, koji razvija Seat u saradnji sa španskim Ministarstvom saobraćaja (DGT), gradskim vlastima Barselone i organizacijom (Electronic Traffic), ulicama katalonske prestonice voze se novi modeli Seata Leon opremljeni elektronskom saobraćajnom platformom V2I (Vehicle to Infrastructure) koja je povezana na gradsku saobraćajnu platformu DGT 3.0.

Svaki semafor koji je uključen u testiranje, automobilima šalje signal sa trenutnim statusom i informacijom o tome kada će se sljedeći put promijeniti svjetlo. Kada automobil dobije tu informaciju, on je "interpretira" upozoravajući vozača na sljedeći status trenutog stanja saobraćaja, koji se temelji na brzini vozila.

Međutim, Seatovo odjeljenje "Urban Mobility Concepts" navodi da sistem funkcioniše isključivo ako se vozači pridržavaju pravila o vožnji dozvoljenom brzinom. To znači da će vozači, ukoliko prebrzo voze, dobiti upozorenje da nemaju mogućnost da dobijaju pravoveremene informacije od semafora. Time vlasti žele da natjeraju vozače da poštuju saobraćajne propise.

Sljedeći stepen razvoja i testiranja sistema pametnog saobaćaja bi trebalo da omogući komunikaciju između samih automobila. Time bi automobili trebalo da između sebe dijele informacije o stanju u saobraćaju sa drugim vozilima, što će vozačima omogućiti da unaprijed znaju da li nailaze na mjesto neke nesreće, zastoja, radova na putu ili možda oštećene saobraćajnice.

(Telegraf.rs)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije