Mogućnosti

Kako voziti motocikl po kiši?

Kako voziti motocikl po kiši?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kako voziti motocikl po kiši?
N.N.

Nije rijetkost da pojedini motociklisti savjetuju one manje iskusne kako je vožnja po kiši rizična, te da motocikl ne treba voziti po kiši, piše sajt Polovni automobili.

Ipak, prije ili kasnije neki od tmurnih oblaka uprskaće vam dan čak i kada vremenska prognoza tvrdi drugačije. Strah tada nije od pomoći.

Oblak ne donosi samo kišu, već i povećan rizik po motociklistu. Ukoliko znate šta treba da radite, kiša vam neće predstavljati problem. Dakle, šta treba da radite?

Ne paničite

Krupne kapi koje udaraju po motociklu i opremi, vjetar koji podiže svu našu nekulturu sa asfalta uz igru munja zastrašuju ljude od pamtivijeka. Biti na motociklu u lošim vremenskim uslovima nije uvijek lako.

Osnov svih savjeta je – bez panike.

Niste ni vi, ni motocikl od šećera. Kiša ne može da vam napravi štetu koliko vi možete da pogoršate situaciju ako ne vladate istom.

Dajte sebi vremena i prostora do odredišta. Nekoliko minuta gore–dole ne znači ništa, niti ćete manje pokisnuti.

Prilagodite stil vožnje

Kada god vozite motocikl u lošim uslovima, morate promijeniti način na koji upravljate vašim ljubimcem. Otvaranje gasa mora biti vrlo nježno.

Kočnice koristite progresivno i kočite ranije nego inače. Pri skretanjima, ne naginjite motocikl previše. Ukratko rečeno, ne žurite nigdje.

Opustite mišiće i oslobodite se napetosti. Ramena i laktovi moraju da budu "lagani" na upravljaču kako ne bi uzurpirali motocikl dok se sam po prirodi fizike adaptira na podlogu.

To je savjet koji važi i za suvo, dok je po kiši još važnije ne stezati upravljač motocikla. Nježna i glatka vožnja je ključ koji otvara vrata lijepim iskustvima vožnje po kiši, koja zapravo i nije uvijek tako loša.

Pazite na podlogu

Početak kiše, te prve kapi, čine podlogu najklizavijom. U prvim minutima kiše, voda se miješa sa svim nečistoćama na kolovozu.

Može se reći da ne vozite po vodi, nego po koktelu antifriza, ulja i prljavštine. Tada je najklizavije.

Izbjegavajte bare. Nikada ne znate da li je samo mala akumulacija vode ili je udarna rupa.

Ukoliko se desi da niz ulice teče bujica, držite veći gas od 2.000 do 3.000 obrtaja i ne dozvolite da vam se motocikl ugasi.

Po kiši, posebno je klizava horizontalna signalizacija. Pješački prelazi i bijela farba su klizavi skoro kao led.

Metalne površine, poput šahti, poklopaca i tramvajskih šina, takođe su mjesta na kojima možete u milisekundi da izgubite kontakt sa podlogom. Ne postoje te gume koje mogu da izađu na kraj sa tim, pa zato pazite na šta gazite.

Akvaplaning

Akvaplaning nastaje kada pneumatik ne može da istisne vodu ispod sebe, što dovodi do totalnog gubitka prijanjanja.

Kod motocikla koji ima samo dva točka, gotovo da "nema spasa" u tim situacijama.

Rješenje je da izbjegavate akumulacije vode i kolotrage. Smanjite brzinu kretanja, posebno na bržim dionicama puta.

Na ponašanje gume po kiši u velikoj mjeri utiče njen pritisak, pa vodite računa da je uvijek u vrijednostima koje je proizvođač propisao.

Pazite na ostale učesnike u saobraćaju

Sva nepisana pravila koja važe po suvom, važe i po kiši. Ne smijete izgubiti logiku, morate da posmatrate dešavanja u saobraćaju i identifikujete potencijalne rizike i opasnosti.

Vidljivost po kiši je smanjena, svi žure da stignu što prije do odredišta. Vozite kao da vas drugi ne vide, jer u većini slučajeva to i jeste tako.

Kiša u gradovima koji imaju dobru infrastrukturu, usporava saobraćaj između 3 i 16 procenata. Budite spremni na sve one koji imaju slabe nerve i one koji nisu krenuli na vrijeme.

Spremite dobru opremu

Nema ozbiljne vožnje motocikla niti planiranja daljih tura bez dobre kišne opreme. To možete naučiti kroz ovaj tekst ili na teži način ako budete primorani da vozite satima po kiši i hladnoći.

Obavezan dio opreme treba da se sastoji od kišnog odjela i navlaka za rukavice i čizme. Dobre čizme od "GoreTex" ili sličnog materijala pružaju visok nivo vodonepropusnosti.

Ako nemate navlake za rukavice, dobar trik je da preko moto rukavice navučete najlonske sa pumpe.

Nogavice pantalona treba da vam budu preko čizama kako vam se voda ne bi slila unutra. Jedan od najvećih problema koja može da vam stvori nedostatak opreme, jeste vizir kacige koji magli.

Djelimično rješenje problema je da blago "odškrinete" vizir ali to nije uvijek moguće.

Pravo rješenje je "Pinlock" dodatak za vizir koji sprečava magljenje i gotovo je neizostavan dio opreme u lošim vremenskim uslovima. Većina kaciga već iz srednje klase su opremljene ovim sistemom.

Zaštitite vrijedne stvari i dokumenta

Prije ili kasnije svaka jakna i pantalone propustiće vodu do džepova. U tim slučajevima, može doći do kvara elektronskih uređaja.

Posebno vodite računa ako putujete dalje da vam kiša ne upropasti dokumenta, novac, pasoše i kartice za putarinu.

Telefon obavezno demontirajte sa upravljača i sklonite na sigurno. Navigacije koje su namjenski predviđene za motocikl mogu da ostanu, sve ostalo teško da će "preživjeti" jednu kišnu vožnju.

Ako koristite platneni prtljag na motociklu, obavezno ih prekrijte zaštitom koja se dobija uz prtljag. Dobar trik je da sve vrijedne stvari zatvorite u plastične zip kesice.

Vožnja po kiši nije prepreka

Ne postoji loše vrijeme za vožnju motocikla, već samo loša oprema. Vožnja po kiši je sastavni dio motociklizma i zapravo, nije nikakav bauk ukoliko znate šta radite i posjedujete adekvatnu opremu.

Sa druge strane, sasvim je opravdano da otkažete vožnju zbog lošeg vremena i dan iskoristite za druge aktivnosti. To vas neće učiniti manje bajkerom.

Na kraju vožnje, prvom prilikom operite motocikl i ne zaboravite da očistite i ponovo podmažete lanac i lančanike.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije