Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Kako zaštititi automobil od ogrebotina?

Kako zaštititi automobil od ogrebotina?
Foto: Flickr / Ilustracija | Kako zaštititi automobil od ogrebotina?
N.N.

Kada ugledamo prvu ogrebotinu na svom novom automobilu (ili novo uglađenom starijem automobilu) srce nam se slama. Trenutak je to koji mnoge baca u očaj. Ipak, ovakve stvari nisu rijetke i neuobičajene.

Čak i ako je automobil garažiran, čim ga izvezemo na put, mogućnosti za ogrebotine ima napretek, od zločestih prolaznika koji namjerno zagrebu vaš lim pa sve do onih ogrebotina izazvanih odbacivanjem kamenčića za vrijeme vožnje ili grančicama prilikom prolaska kroz zarasli puteljak. Ipak, nemojte očajavati jer postoji nekoliko isprobanih načina pomoću kojih možete ogrebotine na svom automobilu svesti na minimum.

Naime, bitno je automobil redovno održavati na dobar način kako bi se ogrebotine, i kada se dogode, manje vidjele, i što je još važnije, slabije prijanjale uz lim.

Prvi korak – dobro perite svoj automobil

Bitno je redovno i temeljno prati lim svoga vozila. Na primjer, jedan dan u sedmici možete rezervisati za pranje vozila (zapravo, to je samo sat ili dva, ne cijeli dan), ili svake dva da sedmično.

Ali, bitno je da se od rasporeda ne odstupa. Pri tome je takođe važno da se koriste dobra sredstva za pranje i prije svega s određenom namjenom. Stoga koristite krpe izrađene od pamuka ili od mikro fibre.

Sredstva za pranje moraju biti pH izbalansirana, formule bez deterdženata jer samo takva omogućavaju da se ne ispira sloj voska koji je važno zaštitno sredstvo.

Takođe, dobro je da sredstvo za pranje u sebi ima regenerator koji pomaže tome da lim dobije sjaj.

Pri ovome je bitno da je regenerator nježan i prema drugim komponentama vezanim uz lim, kao na primjer plastika, guma, vinil i slično.

Drugi korak – uvijek osušite vozilo

U posljednje vrijeme ima dosta vozača koji koriste samouslužne praonice vozila, odnosno vozilo ondje operu i odu ne posušivši ga krpom.

Ovo je greška. Naime, kada se sa lima ne osuši voda, na njemu ostaju mrlje nastale zbog minerala u vodi. Osim toga, voda preko ovih kapljica koje ostaju nakon pranja dopire i ispod zaštitnog voska na limu i tako utiče na lakše stvaranje ogrebotina i gubljenje sjaja.

Takođe, bitno je kakve krpe koristite za skupljanje vode. Ovdje je priča obrnuta i nikako ne biste trebali koristiti one od mikro fibre ili od poliestera već ako je moguće od prirodne kože. Želite li otići i korak dalje, možete kupiti posebne jednokratne ručnike koji su proizvedeni upravo za to da bi upili što više vode i pri tome ne ostavljaju ogrebotine.

Treći korak – glina i vosak

Ako vam je automobil jako prljav, na sebi ima blata, nakupina mrtvih insekata i sličnog, sve će to uticati na stvaranje ogrebotina na vozilu te gubljenje sjaja na limu.

Ovako jaka zaprljanja probajte ukloniti pomoću posebne gline za ovu namjenu. Glina za automobilski lim je napravljena tako da uklanja tešku prljavštinu bez stvaranja ogrebotina i sličnog.

Ali, takođe, namijenjena je samo skidanju prljavštine, ne i zaštiti od ogrebotina. Kako biste dodali dodatnu zaštitu od ogrebotina, svakako koristite vosak. I ne zaboravimo poliranje vozila barem jednom godišnje.

Četvrti korak – pazite gdje vozite

I gdje parkirate vozilo!

Kraj gradilišta i mjesta velikih okupljanja veće su šanse za ogrebotine jednako i ako vozite kroz žbunje i po makadamu.

(Silux.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije