Mogućnosti

Kako zimske pukotine na putevima "bacaju" automobile u vazduh

Kako zimske pukotine na putevima "bacaju" automobile u vazduh
Foto: Screenshot | Kako zimske pukotine na putevima "bacaju" automobile u vazduh

Iako ove zime baš i nisamo iskusili pravi mraz i pretjerano niske temperature, u zimskom periodu često se stvaraju oštećenja na putevima sa kojima se vozači suočavaju prvih dana proljeća, kada se otopi snijeg.

Pod uticajem niskih temperatura tokom dugih zimskih dana i noći dolazi do skupljanja asfalta. Sunčani intervali koji dolaze sa toplim danima dovode do njegovog širenja.

Oštećenja na putevima nastaju zbog toga što voda ulazi u sitne pukotine asfalta i tu ostaje zamrznuta tokom dužeg vremenskog perioda. Led se pod uticajem niskih temperature širi, a onda naglo topi sa dolaskom toplog vremena.

Zbog toga, na putevima ostaju udubljenja i uzvišenja koja mogu biti veoma opasna, naročito kada se velikom brzinom prelazi preko njih.

Snimak prikazuje vožnju oštećenim putem i situacije koje pored oštećenja mogu biti uzrok saobraćajnih nezgoda. U trenutku dok automobili prelazi preko neravnina točkovi gube kontakt sa tlom i vozilo počinje da poskakuje.

Pojedini automobili teže prelaze preko oštećenja, a vozila sa prikolicom i kamioni suočavaju se sa većom opasnošću. Izgleda da vozači ne mogu na vrijeme da vide neravnine, pa su neki automobili poput oštetili svoje branike usljed udarca u tlo, piše Motor1.

Probleme je imao i kamion za čišćenje snijega, jer je grtalica udarila u ispupčenje na asfaltu. Jednom pikapu je tokom vožnje ispao teret iz tovarnog prostora vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije