Mogućnosti

Kakve su šanse da se ruska autoindustrija vrati na vrhunac?

Kakve su šanse da se ruska autoindustrija vrati na vrhunac?
Foto: Lada.ru | Kakve su šanse da se ruska autoindustrija vrati na vrhunac?

Desetkovana Ruska automobilska industrija mogla bi se ponovno postaviti na noge, ali za kineske proizvođače automobila izvoz vozila trenutačno je bolji posao od proizvodnje u Rusiji, piše slovenski Avto magazin.

Kad su međunarodne kompanije nakon dešavanja u Ukrajini počele da napuštaju Rusiju, tajkuni Andrej Pavlovič i Andrej Olhovski pridružili su se talasu poduzetnika koji su počeli da kupju tamošnje tvornice zapadnih automobila.

Sada žele da ožive proizvodnju u zemlji, koja je na vrhuncu proizvodila oko 1.5 miliona vozila godišnje i nekada je željela da postane najveće evropsko tržište automobila.

Pavlovičev Art-Finance, koji je kupio tvornice od Hyundaija i Volkswagena, te Olhovskijev Avtodom Group, kupac obje tvornicea Mercedes-Benza, sada traže partnere u Kini, ali njihova su ulaganja neizvjesna bez državnih poticaja.  

Za kineske proizvođače automobila ovog trenutka izvoz vozila važan je i isplativiji od njihove proizvodnje u Rusiji, gdje bi država trebala pružiti brojne pogodnosti.

Iako je iznos koji su Pavlović i Olhovski potrošili za kupnju nepoznat, vjeruje se da su sredstva bila znatno ispod vrijednosti tvornica prije rata u Ukrajini. Bez obzira na to šanse za ova ulaganja su pod znakom pitanja.

Pavlovićev Art-Finance, koji posluje kao AGR Automotive Group, objavio je u prošlomjesečnom saopštenju da je nastavio proizvodnju modela Solaris u bivšoj tvornici Hyundaija, ne otkrivajući koliko će automobila biti proizvedeno.

Avtodom, međutim, želi da privuče partnera iz Kine da ponovno pokrene bivšu tvornicu Mercedes-Benz, ali će njena relativno mala veličina otežati isplativost, rekao je Olhovski.

Ostale tvornice automobila polako staju na noge. U nekadašnjem Renou, kojim sada upravlja gradska uprava Moskve, oživjeli su proizvodnju marke Moskvič iz sovjetskog doba koja sklapa modele kineskog JAC Motorsa. Trenutno su u potrazi za drugim kineskim partnerom, naveli su lokalni mediji.

Autotor, operater tvornice za sklapanje Hyundaija i BMW-a, proizvodi kineske modele BAIC i Kaiyi, ali oba su prošle godine ostvarila proizvodnju od oko jedne šestine ili manje punog kapaciteta.

Great Wall Haval je jedini kineski proizvođač automobila koji ima tvornicu u Rusiji. Tvornica u kojoj se proizvode SUV-ovi i crossoveri otvorena je 2019., a uz investiciju od 500 miliona dolara prošle godine su udvostručili proizvodnju na oko 100.000 vozila. Zatim je tu Avtovaz, koji je prošle godine uz državnu podršku proizveo približno 374.000 Lada.

Iako je prodaja automobila porasla u 2023., trebaće dosta vremena da se ponovno pokrene sva neaktivna postrojenja. Ruske vlasti stvaraju novi automobilski klaster kako bi oživjele lokalnu proizvodnju, ali Banka Rusije procjenjuje da će proces povratka na punu proizvodnju vjerovatno trajati do 2027. godine.

Daljnji rast proizvodnje ličnih automobila u Rusiji biće povezan s razvojem domaće automobilske industrije i povećanjem broja ugovora za montažu automobila iz prijateljskih zemalja u domaćim pogonima, stoji u izvještaju, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije