Mogućnosti

Koliko treba vremena i energije da se ugrije električni auto?

Koliko treba vremena i energije da se ugrije električni auto?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Koliko treba vremena i energije da se ugrije električni auto?

Njemačku autoklub je proveo zanimljiv test u kojem je pokušao pokazati koliko je potrebno da bi se ugrijao interijer električnog automobila.

I dok je kod klasičnog automobila pogonjenog motorom s unutrašnjim sagorijevanjem toplina sveprisutna, pa grijanje kabine ne predstavlja nikakav problem, situacija kod električnih automobila je drugačija. 

ADAC je testu podvrgnuo niz električnih automobila, od malih jeftinih poput Renaulta Zoe, pa sve do prestižnih predstavnika kao što su Tesla Model Y i posebno BMW iX. Cilj je bio ugrijati automobil s -10⁰C na +20⁰C, a potom održavati tu temperaturu te u trećoj fazi opet ohladiti na ambijentalnu temperaturu od -10⁰C.

Već nakon pet minuta svi automobili na otvore šalju vazduh zagrijan na 40⁰C, što na klasičnim motorima definitivno nije slučaj. Na otpadnu toplotu treba pričekati dok se motor ne ugrije. Za posao zagrijavanja kabina bilo je potrebno od 1.5 kWh (Hyundai Kona, Fiat 500e), pa sve do 2.3 kWh kod VW ID.3. 

Međutim, ono što iznenađuje je brzina zagrijavanja pojedinog automobila. Očekivano, najbrži je u toj misiji bio i najskuplji model, BMW iX, koji je posao odradio za odličnih 12.5 minuta. S druge strane, Renault Zoe, VW e-up! i Tesla Model Y nisu uspjeli uopšte postići željenu temperaturu niti nakon 40 minuta. Stigli su do 14-15⁰C, a VW e-up! do svega 10⁰C.

Nakon toga na red dolazi izvedba izolacije. Mjereno je vrijeme potrebno da se kabina ohladi na početnu temperaturu. Najbolji je opet BMW, a vrlo blizu je i Volkswagen. Nakon pola sata stajanja s ugašenim grijanjem temperatura u Tesli je oko 5⁰C. Treba imati na umu da pojedini modeli nisu imali istu početnu temperaturu, prenosi Index.

ADAC je utvrdio i kako toplinska pumpa kod grijanja nije od prevelike koristi. Zaključuju kako će zimi biti primjetna veća potrošnja energija, posebno na kraćim dionicama. Takođe, autori studije savjetuju da se poboljša toplotna izolacija u električnim automobilima. 

Savjeti za vlasnike električnih vozila

  • Koristite grijače za volan i sjedala
  • Parkirajte u garaži
  • Grijte auto dok je spojen na punjač
  • Usmjerite grijanje samo na otvore koji su blizu putnika/vozača

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije