Mogućnosti

Kontrola pripremljenosti vozila za zimske uslove: Tečnost za kočnice najčešća boljka

Kontrola pripremljenosti vozila za zimske uslove: Tečnost za kočnice najčešća boljka
Foto: Vladimir Stojaković | Kontrola pripremljenosti vozila za zimske uslove: Tečnost za kočnice najčešća boljka

​BANJALUKA - Prednje i zadnje gume su odlične, baš kao i amortizeri. Ni na funkcionalnost kočnica nemamo zamjerke, ali morate da zamijenite kočionu tečnost, što je, ujedno, i najčešća "boljka" kod automobila koje pregledamo.

To su nam juče rekli stručnjaci nakon desetominutnog pregleda automobila novinara "Nezavisnih", a koji smo odvezli na besplatnu kontrolu ispravnosti uređaja na vozilima i njihove pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima.

Odziv na preventivnu kampanju Auto-moto saveza (AMS) RS više je nego dobar, uvjerili smo se u krugu Auto-moto društva (AMD) "Krajina" u Banjaluci, gdje su vozači strpljivo čekali pregled svog ljubimca na četiri točka.

Pod lupom su bile gume, čija dubina gazećeg sloja treba da iznosi najmanje četiri milimetra, a kod nas su izmjerene vrijednosti od šest milimetara na prednjim, odnosno osam na zadnjim pneumaticima.

Provjerili su nam potom tačku mržnjenja rashladne tečnosti, koja je na -45 stepeni Celzijusovih, što je, kako nam je pojašnjeno, takođe dobar pokazatelj.

Multimetrom su stručnjaci utvrđivali kakvo je napajanje akumulatora i ispostavilo se da je odlično, jer je uređaj pokazao vrijednost 14,2, a optimum je između 12,7 i 14,5.

Pod lupom su, između ostalog, bile i prednje i zadnje kočnice, kao i ručna, i ispostavilo se da je sve uredno, baš kao i amortizeri, koji su takođe pregledani.

Jedinu zamjerku stručnjaci su imali na kočionu tečnost, za koju je uređaj pokazao da je treba mijenjati, jer ona vremenom uvuče vlagu, zbog čega, istina na višim temperaturama, odnosno ljeti, postoji rizik od propadanja kočnice.

Preporučili su da zamijenimo kočiono ulje i poželjeli srećan put, ali su nam poklonili grebalicu za led i dosuli tečnost za pranje vjetrobranskog stakla mosol, koje je obezbijedila kompanija "Optima grupa".

Naši sagovornici iz AMS RS kažu da su, u dosadašnjim testiranjima, utvrdili da za zimu nije spremno 10 do 15 odsto vozila.

"U prosjeku, pregled traje 10 do 15 minuta. Odziv je više nego dobar. Interesovanje je zaista veliko i za nekoliko časova imali smo desetine vozila. Kočiona tečnost se ispostavila kao najveći problem kod vozila", rekao je za "Nezavisne" Predrag Likokur, stručni saradnik za tehničke usluge u AMS RS.

Vozilo na pregled dovezao je i Stojan Vuković, predsjednik Humanitarnog udruženja za pomoć starim i nemoćnim ljudima. Ističe da su ovakve akcije korisne.

"Veoma je bitno da je vozilo ispravno, pogotovo po zimskim uslovima, kada dodatno treba voditi računa o tome kakve su, na primjer, gume i kočnice", ističe Vuković.

I vi imate priliku da provjerite svoje vozilo, jer kampanja "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2018" širom RS traje do 30. novembra.

Perica Pećanac, samostalni viši stručni saradnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju AMS RS, rekao je da je cilj kampanje da vozači besplatno prekontrolišu tehničku ispravnost svojih vozila.

Prema njegovim riječima, kampanja će biti nastavljena još danas i sutra u Banjaluci, a potom karavan AMS RS i "Optima grupe" kreće od Drinića do Šipova, a završava u istočnoj Hercegovini, odnosno Ljubinju, Nevesinju i Trebinju.

Dubravka Gajić, portparol "Optima grupe", kaže da je ovo odlična kampanja u kojoj građani imaju priliku da besplatno provjere svoj automobil da bi vožnja tokom zimskog perioda bila bezbjedna, a da "Optima" tradicionalno učestvuje u njoj.

Pod pripremom vozila za zimske uslove vožnje predviđena je kontrola:

  • vrijednosti rashladne tečnosti
  • kvaliteta kočione tečnosti
  • dubine gazećeg sloja pneumatika
  • svjetlosno-signalnih uređaja
  • uređaja za brisanje vjetrobrana i perače vjetrobranskog stakla
  • punjenja akumulatora
  • plinske instalacije
  • opreme i pribora koju treba da imaju vozači
  • ispravnosti amortizera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije