Mogućnosti

Mask: Tesla kroz vodu ide kao čamac - barem privremeno

Mask: Tesla kroz vodu ide kao čamac - barem privremeno
Foto: Arhiva | Mask: Tesla kroz vodu ide kao čamac - barem privremeno
N.N.

Obilne kiše i poplave koje su proteklih dana pogodile razne dijelove svijeta, aktuelizovale su tematiku vožnje električnih automobila kroz duboku vodu.

Većina ljudi je svjesna da ne bi trebalo voziti automobila sa SUS motorima kroz duboku vodu, jer to bi moglo da dovede najprije do gašenja motora, a zatim i do ozbiljnih kvarova.

Štaviše, mehanički dijelovi motora mogu pretrpiti oštećenje u slučaju prodora velike količine vode čak i ako je motor ugašen.

S tim u vezi, mnogi vozači vjerovatno nisu svjesni da električni automobili obično bolje prolaze u uslovima poplave.

Na Internetu se mogu videti brojni snimci i priče o Teslinim vozilima koja se sa lakoćom kreću poplavljene ulice i puteve kao da su čamci. Čak je i Ilon Mask objavio na Tviteru da će Tesla u takvim slučajevima "raditi kao čamac, barem privremeno".

Uprkos tome, veoma je važno napomenuti da je vožnja kroz vodu opasna, a vožnja kroz duboku vodu izuzetno je rizična bez obzira kojim automobilom upravljate.

Međutim, ako se nađete u takvoj situaciji, ponekad jednostavno nemate izbora.

Nedavno je na Tviteru podijeljen video na kome se vidi Tesla Model 3 kako prolazi kroz poplavljenu ulicu u Kini. Kao što se može videti, čini se da ide sasvim dobro uprkos činjenici da ostali automobili uglavnom stoje onesposobljeni.

Nažalost, ne znamo više detalja o stanju Modela 3 nakon ove "plovidbe", ali se vidi da je sasvim dobro funkcionisao dok se kretao kroz duboku vodu.

Inače, Tesla kao dio procesa kontrole kvaliteta svojih automobila ima i test vožnje kroz duboku vodu. U videu ispod prikazano je ispitivanje novih vozila proizvedenih Teslinoj u fabrici u Kini, a dio testa koji podrazumijeva vožnju kroz duboku vodu počinje oko 1:09:

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije