Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Najskuplji kvarovi na automobilu

Najskuplji kvarovi na automobilu
Foto: Ilustracija | Najskuplji kvarovi na automobilu
N.N.

Većina kvarova na automobilima, bili oni najnoviji modeli ili nešto stariji polovnjaci, može se izbjeći redovnim održavanjem i servisiranjem.

Tu možda i ne stoji ona tvrdnja, koja se relativno često može čuti, da je nekada mnogo jednostavnije bilo imati automobil, jer je sam vozač manje kvarove mogao da popravi pomoću osnovnog priručnog alata.

Bez obzira na to koliko automobil bio nov ili star, ako je redovno održavan, svom vlasniku može da uštedi dosta novca. Ima, međutim, i onih kvarova na koje vlasnik nikako ne može da utiče svojim ponašanjem i vozačkim navikama.

Bilo kakvi da su, ovo su definitivno neki od najskupljih kvarova koji mogu da zadese vlasnike automobila.

Motor

Havarija motora je noćna mora svakog vlasnika automobila, bez obzira na to da li vozi stariji i jeftiniji ili noviji i skuplji auto. U pozadini ovakvog problema, u slučaju neodgovarajućeg održavanja često se nalazi zupčasti kaiš.

Ako se ne mijenja na vrijeme, njegovo pucanje može da izazove poznati horor scenario - udaranje klipova u ventile. To može da dovede i do drugih oštećenja, između ostalog i klipova i same glave motora. Ukoliko se ovo dogodi, vlasnik može računati sa više od 1.000 evra štete u startu...

To u praksi znači da je ponekada možda isplativije i jednostavnije zamijeniti cijeli motor. Naravno, ovdje se misli na korišćeni, polovni motor, pošto bi u suprotnom popravka mogla koštati i više od vrijednosti cijelog vozila, u zavisnosti od njegove starosti, piše Revija HAK.

Mjenjač

Automatski mjenjači su nekada bili rijetkost, ali su danas svakodnevica sve većeg broja vlasnika automobila. Postoji nekoliko vrsta od klasičnih, CVT (Continuously Variable Transmission - neprekidno promjenljivi prenos), pa do brzih sofisticiranih mjenjača sa dvostrukim kvačilom (DCT, PDK, EDC).

Osim jednostavnije i komotnije upotrebe u vožnji, za sve njih zajednička je jedna osobina: ako dođe do ozbiljnih problema, popravka je izuzetno skupa (okvirno 1.000 evra i više), a ponekada i nije moguća. Tada je jedino rješenje zamjena cijelog sistema prenosa, što je kako u slučaju repariranog, tako i u slučaji novog automatskog mjenjača mnogo, mnogo puta skuplje.

Inače, uzroci kvara automatskog mjenjača često leže u nedovoljnoj količini ulja u mjenjaču, odnosno njegovoj neredovnoj promjeni, kao i ulasku metalnih strugotina u sami sklop. Stvar, dakle, ponajviše u neredovnom servisiranju.

Diferencijal

Diferencijal, čija je zadak da omogući okretanje točkova na istoj osovini različitim brzinama, baš kao i već spomenuti dijelovi, za normalno funkcioniranje zahtijeva odgovarajuće podmazivanje. To znači da je ključ za miran san u najvećem broju slučajeva i ovdje redovno servisiranje, odnosno zamjena ulja u propisanim intervalima. Pa i češće, posebno ako se radi o službenim vozilima.

U suprotnom, ako popravka nije moguća, vlasnik ima tu nesreću da ništa odgovarajuće ne može da nađe na autootpadu, biće osuđen na kupovinu novog diferencijala, što je iznos, u zavisnosti od modela, od minimum tri do četiri hiljade evra.

Klima

Ako je problem kod klima uređaja jedan od onih standardnih i očekivanih, kao što je nedovoljan nivo ulja ili gasa u sistemu, što se događa s vremenom i eksploatacijom, rešenje je relativno jednostavno i finansijski prihvatljivo.

Provjera pritiska, izvlačenje ostataka starih tečnosti i dopuna novim, kao i zamjena filtera i dezinfekcija dovoljni su u većini slučajeva.

Međutim, ako dođe do većih problema, kao što je potpuno začepljenje sistema, u najtežem slučaju biće neophodna kompletna zamjena kompresora, a takva operacija može da staje i više od 1.000 - 1.500 evra.

Vazdušni jastuci

Za razliku od prethodnih primjera, vazdušni jastuk ne zavisi od redovnog održavanja i neće se pokvariti sam od sebe, ali potreba za njegovom zamjenom svakako spada među najskuplje izdatke sa kojima vlasnik automobila može da se suoči. Jastuke, svakako, treba zamijeniti novima ako je, na bilo koji način, došlo do aktiviranja originalnih.

Ako je automobil učestvovao u saobraćajnoj nesreći, i pri tome ne računamo ostale dijelove koji su eventualno u njoj oštećeni ili uništeni, već samo erbeg/-ove, samo njihova zamjena može izazvati popriličnu glavobolju.

Ovaj dio se nikada ne mijenja sam, nego tu treba uračunati i dijelove sistema ili cijelu armaturu, senzore i upravljačku jedinicu, što takođe ne iznosi manje od jedne, a može porasti i na više hiljada evra.

Tempomat

Savremeni automobili puni su različitih sistema pomoći vozaču, kakav je radar za održavanje bezbjedne udaljenosti od vozila ispred, odnosno tempomat. To, međutim, ne znači da su oni imuni na opasne situacije u saobraćaju, pa im se tako može dogoditi da ih oštetite već pri malim brzinama na parkingu, a popravka u takvim slučajevima obično nije moguća.

Osim toga, baš kao što je to slučaj i kod vazdušnih jastuka, zamjena tempomata u nekim slučajevima nije moguća, već sa sobom, u zavisnosti od marke i modela, povlači i posebne držače, maskice, upravljačku elektroniku… Zato nije rijetkost da ovakvi zahvati novčanik vlasnika lako mogu da olakšaju koji hiljadu evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije