Mogućnosti

Osam najčešćih zabluda o motornim uljima

Osam najčešćih zabluda o motornim uljima
Foto: N.N. | Osam najčešćih zabluda o motornim uljima

Postoje brojne neistine u vezi sa motornim uljem. Stručnjaci za motore tvrde da su ovo najčešći mitovi u koje bi svaki vozač trebalo da prestane da vjeruje.

1) Mijenjajte ulje nakon svakih 5.000 pređenih kilometara

Sve zavisi od motora i vrste ulja koju koristite, kao i uslova u kojima vozite i načina na koji to radite. Podrazumijeva se da ćete češće mijenjati ulje ukoliko imate običaj da se upustite u bržu vožnju. Ako nemate sklonost prema brzoj vožnji, niste primorani da često mijenjate ulje. Da bi se održali optimalni uslovi motora, dovoljno je vršiti izmjenu ulja na svakih 9.000 kilometara, piše SgCarMart.

2) Morate da promijenite ulje prije nego što krenete na dug put

Ovo ne mora nužno da znači. Pridržavajte se redovnog servisa i mijenjajte ulje u skladu sa normom. Jedino u slučaju da znate da će vam tokom puta zatrebati promjena ulja, onda to učinite na vrijeme. Ne bi škodilo ni da odvezete auto kod mehaničara na provjeru prije nego što se otisnete na svoje putovanje. Možda postoje neke druge stavke koje bi trebalo provjeriti.

3) Kvalitet ulja raste sa gustinom

Mnogi mehaničari preporučuju gušće ulje. Kao obrazloženje navode da je rijeđe ulje pogodnije za periode zahlađenja, jer dopušta da se motor brže podmaže. Iako u tome ima istine, nemojte brzopleto da donesete takvu odluku. Preporučljivo je da provjerite koju vrstu ulja proizvođač vaših kola smatra najpogodnijom, uzevši u razmatranje model kola i tip motora.

4) Sintetičko ulje oštećuje poklopac motora i izaziva curenje

Možda je ova tvrdnja bila tačna prije nekoliko decenija, ali sintetička ulja današnjice ne izazivaju propadanje poklopca motora. Nekada je dolazilo do neželjenog dejstva sintetičkog ulja na poklopac zbog nepodesnih hemijskih jedinjenja, ali je taj problem danas iskorijenjen. Curenje može da se dogodi jedino ako već postoji rupa u motoru, pa će vam sintetičko ulje ukazati na oštećenje.

5) Filteru nije potrebna zamjena kada mijenjate i ulje

Filteri ulja služe tome da spriječe neželjene ostatke da uđu u motor. Ukoliko promijenite svoje ulje, a da niste promijenili i filter, u suštini vraćate te ostatke u motor. Svaki put kada mijenjate ulje, zamijenite i filter.

6) Aditivi u ulju unapređuju performans motora

Mnogi automobilski entuzijasti preporučuju primjenu aditiva u motornim uljima, navodeći poboljšanje u performansama motora. Ipak, ne postoji konkretan dokaz koji bi potkrijepio ovu tvrdnju. Štaviše, motorna ulja su formulisana tako da već sadrže sve što je potrebno vašem motoru da bi funkcionisao najbolje moguće. Primjenom aditiva, možete da izazovete hemijski disbalans, što dalje može negativno da utiče na performanse motora.

7) Koristite vrhunsko ulje, jer nema boljeg

Nije svim automobilima potrebno vrhunsko motorno ulje. Ne samo da je skuplje od uobičajenog ulja, već je beskorisno ukoliko je neadekvatno vašem tipu motora. Provjerite kakvo ulje preporučuje proizvođač vaših kola, odnosno, motora.

8) Motul 300v su ulja za trkačke automobile

Iako ulja i maziva „Motul 300v” jesu prevashodno namijenjena za vožnju trkačkom stazom, pogodna su i za svakodnevnu vožnju. Njihova formula pospješi performanse motora i zaštite ga od ekstremnih uslova. Ključ je u gustini. Preporučljivo je da se pridržavate ulja tipa 15W50 i 20W60 za uobičajenu upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije