Mogućnosti

Snažni motori čine automobile podložnijim udesima

Snažni motori čine automobile podložnijim udesima
Foto: Pexels/Ilustracija | Snažni motori čine automobile podložnijim udesima

Neki automobili imaju i do 7 puta jače motore od drugih.

Novim vozačima obično se savjetuje da kupe jeftin automobil sa malim motorom kako bi stekli iskustvo na putu i izbjegli nesreće.

 

Međutim, snažni automobili imaju naprednije sisteme kočenja i bolje upravljanje, što ih čini lakšim za vožnju.

CarVertical je sproveo je istraživanje zasnovano na podacima o provjeri istorije polovnih automobila kako bi saznala da li postoji veza između prosječne snage motora vozila i stope saobraćajnih nezgoda.

Direktna veza između snage motora i stope oštećenja

Istraživanje je obuhvatilo izvještaje o istoriji vozila od 43 proizvođača automobila. U svim slučajevima, automobili sa jačim motorima bili su podložniji nesrećama.

Tako je, na primjer, 46,4% Audi vozila provjerenih na carVerticalu sa snagom motora do 100 kW imala su zapise o oštećenju, dok je stopa oštećenja kod modela sa snagom preko 400 kW bila veća - 55,6%.

"Uprkos tome što sva vozila moraju poštovati saobraćajne propise, čini se da automobili sa većom snagom zanemaruju ograničenja brzine, a njihovi vozači preuzimaju veće rizike. Nema nijednog brenda gdje bi vozila sa manjom snagom mogla biti podložnija nesrećama", kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i direktor komunikacija u carVertical kompaniji.

Neki automobili imaju i do 7 puta jače motore od drugih

Od svih brendova vozila proverenih na carVertical platformi, Bentley ima najvišu prosječnu snagu motora - 415 kW ili 564 konjske snage.

Ovog luksuznog proizvođača automobila prate Maserati (268 kW/364 KS), Cadillac (264 kW/359 KS), Tesla (263 kW/358 KS) i Porsche (257 kW/349 KS).

Iako istraživanje ukazuje na to da se kupci polovnih vozila često opredjeljuju za provjeru istorije automobila sa snažnijim motorima, takođe se provjeravaju i manji automobili sa slabijim motorima.

Najmanja prosječna snaga motora primijećena je kod Smart automobila - 59 kW ili 80 KS. Dacia (72 kW/98 KS), Lancia (77 kW/105 KS), Fiat (83 kW/113 KS) i Suzuki (87 kW/118 KS) nisu mnogo iza.

Prema Buzelisu, istorija ozbiljnih nesreća može biti znak upozorenja za kupce. Stoga je važno konsultovati profesionalnog mehaničara i saznati da li oštećenja koja je automobil pretrpio mogu uticati na njegov dugoročni rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije