Mogućnosti

Ova Alfa je mogla komotno da "glumi" u "Povratku u budućnost"

Ova Alfa je mogla komotno da "glumi" u "Povratku u budućnost"
Foto: N.N. | Ova Alfa je mogla komotno da "glumi" u "Povratku u budućnost"

Sedamdesete su bile idealno vrijeme za klinaste sportske automobile, pa je i Alfa Romeo polovinom te dekade predstavio futuristički koncept 33 Navajo.

Prije pola vijeka, proizvođači sportskih automobila utrkivali su se ko će da napravi zanimljiviji koncept vozila budućnosti. Većina takvih automobila dobacila je samo do dizajnerske studije i eventualno pretprodukcijskog prototipa.

Ipak, ova vozila su ostala kao podsjetnik na jedno doba kada je vladao stil "klinastog" dizajna karoserije i kada se na budućnost auto-industrije gledalo sa više optimizma.

Jedan od takvih automobila, Alfa Romeo je izložio je 1976. na sajmu u Ženevi u saradnji sa studiom Bertone, koji je potpisao dizajn, prenosi B92.

Koncept nazvan Alfa Romeo 33 Navajo stilski je inspirisan i svemirskim letjelicama kakve smo mogli da gledamo u filmovima iz tog perioda, a komotno bi mogao da "glumi" i vremeplov u filmskoj trilogiji "Povratak u budućnost", u kojoj se proslavio čuveni DeLorean.

Kao posljednji u nizu Alfinih konceptnih vozila zasnovanih na mehanici ikoničnog modela 33 Stradale, 33 Navajo za pogon je koristio 2.0-litarski V8 sa 230 konjskih snaga, postavljen iza vozača.

Inače, Alfa Romeo 33 Stradale napravljen je u svega 18 primjeraka, a prestao je da se izrađuje 1969. označivši kraj jedne ere sportskih Alfi iz šezedestih godina 20. vijeka.

Iako je 33 Stradale otišao u istoriju, nekoliko godina kasnije uslijedio je niz konceptnih sportskih automobila koje su za Alfa Romeo dizajnirali poznati italijanski studiji, kao što su Bertone, Giugiaro i Pininfarina.

Koncept Alfa Romeo 33 Navajo nastao je na produženoj mehaničkoj osnovi produkcijskog 33 Stradale, dok je futuristička karoserija bila gotovo u potpunosti od fiberglasa.

Kao unikatni automobil i potencijalno vrijedan kolekcionarski primjerak, vozilo koje je bilo izloženo na ženevskom sajmu procjenjeno je na oko 3 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije